Hopp til innhold

Victoria fikk endelig sin prins

Klart og tydelig ga Kronprinsesse Victoria og Daniel Westling hverandre sitt ja i Storkyrkan i Stockholm.

Prins Daniel og kronprinsessan Victoria gifter seg

Kronprinsesse Victoria og Daniel sier ja til hverandre.

Foto: Lundahl, Pontus / SCANPIX

I en nydelig perlehvit brudekjole ankom Victoria kirken sammen sin far. Kongen fulgte Victoria frem til Daniel Westling som ventet på sin kommende kone på kirkegulvet. Westling fulgte så Victoria helt frem til alterringen.

Se: Det kungliga bröllopet - SVTs sending fra Storkyrkan i Stockholm

Begge to ga hverandre et høyt og tydelig ja da presten erklærte dem mann og kone.

Daniel rørt til tårer

Daniel Westling tørker tårer

Daniel Westling måtte tørke en tåre da presten erklærte dem som mann og kone.

Foto: SVT

Foran rundt 1.000 varme gjester fikk kronprinsesse Victoria dermed endelig sin prins. Daniel skalv litt på hånden da han satte ringen på Victorias finger.

Brudgommen måtte tørke en tåre da de hadde gitt hverandre ekteskapsløftene. Også kronprinsessen var tydelig rørt.

Victorias kjole er av perlehvit dobbeltsidig silkeduchesse med korte ermer og utovervendt krage som følger den rundede utringningen. Ryggen er v-formet og slepet fem meter langt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Prins Daniel

I erkebiskop Anders Vejryds tale til brudeparet ble Daniel Westling tiltalt prins.

– Ja, nå er det sagt for første gang, sa presten og kalte brudeparets situasjon for både unik og delt.

– Dere går inn i oppgaver som dere ikke kan velge bort, men som dere kan påvirke. Men dere kommer til å klare det, om dere fokuserer på andre enn dere selv, på sammenhengen, på samfunnet, familien og fremtiden.

– En av dere har hatt hele livet å forberede seg til denne situasjonen på, den andre har bare hatt noen måneder, sa erkebiskopen blant annet.

Victoria og Daniel Westling kysser

Victoria og Daniel Westling kysset på kirketrappen.

Foto: Montgomery, Henrik / SCANPIX

Etter talen var det musikalske innslag før brudeparet forlot kirken sammen. Bruden gjorde et dypt kniks foran sine foreldre før paret gikk ned midtgangen, etterfulgt av de ti brudebarna. På kirketrappen ga de to hverandre et raskt kyss til ære for de mange fotografene, skiver NTB.

Hvis kronprinsessen eller Westling mot alle odds hadde svart nei på det sentrale spørsmålet ved alteret, da hadde erkebiskop Wejryd bare en gang til spurt om de vil ha hverandre, skriver NTB.

Blant de rundt 1.000 gjestene i Storkyrkan i Gamla Stan er selvfølgelig den norske kongefamilien, og mest spent av dem er nok prinsesse Ingrid Alexandra, som var vær brudepike.

Mette-Marit i lyseblått

Kongen og kronprinsen var for anledningen iført Sjøforsvarets gallauniform. Det har sammenheng med at de bor om bord på kongeskipet under oppholdet i den svenske hovedstaden.

Far og sønn bar begge den høyeste svenske ordenen, Serafimerordenen, kongen med kjede og med St. Olavs Orden i tillegg.

Dronning Sonja hadde gjenbrukskjole i lakserødt og det svenske Josephine-diademet med smaragder til ære for sitt svenske vertskap. Over brystet den svenske Serafimerordenen.

Kronprinsesse Mette-Marit vakte oppsikt med sin lyseblå kreasjon med rysjeskjørt. Hun bar et vakkert diadem og over brystet hadde hun den svenske Nordstjerneorden.

Sprengfulle gater

Værgudene står Victoria og Daniel bi, og det er nå bestemt at brudeparet skal kjøres rundt i Stockholms gater i åpen vogn etter vielsen i ettermiddag.

I gatene utenfor kirken er det sprengfullt. Folk klarer ikke å bevege seg. Når klokkene ringer inn har de fleste slått seg til ro med at de ikke kommer videre.

Svensk politi anslår at nærmere 250.000 tilskuere vil innta gatene i byen for å hylle kronprinsesse Victoria og prins Daniel når de kjører gjennom byen etter vielsen.

Les også: Ventet i timesvis på et glimt av de kongelige

Gatene i Stockholm er pyntet til fest med blomster, flagg og blågule dekorasjoner overalt. Store TV-skjermer er rigget opp mange steder slik at folk skal få med seg det som skjer inne i Storkyrkan i ettermiddag.