Nedbørsmengdene i årets fire første måneder var 40 til 60 prosent lavere enn gjennomsnittet de siste 50 årene i det sentrale Kina.
Elva Yangtze er den lengste i hele Asia, og den viktigste for den kinesiske økonomien.
Ordre om å slippe ut vann
Verdens største vannkraftverk, De tre kløfters demning, som ligger mellom byene Yichang og Fuling, har nå fått ordre om å slippe ut 10 til 20 prosent mer vann fra sine magasiner de nærmeste ukene.
Det skal sørge for at innbyggerne for tilstrekkelig med drikkevann, og sikre vanning til jordbruket langs Yangtzes mest tørkerammede områder.
Nyhetsbyrået Xinhua opplyser om at vann-nivåene i magasinet har falt til 152,7 meter, godt under 156-metersmerket som er nødvendig for å drive turbinene i kraftverket effektivt nok.
En mann fisker i et reservoar tilknyttet verdens største vannkraftverk, De tre kløfters demning. Magasinene i kraftverket har falt til svært lave nivå.
Foto: CHINA DAILY / ReutersSkylder på demningen
Kinesiske myndigheter mener bakgrunnen for den ekstreme tørkeperioden er endringer i det globale klimaet, men mange eksperter peker på den enorme demningen ved Three Gorges (De tre kløfter), skriver AsiaNews.
De mistenker at den er en innvirkende faktor i klimaendringene ettersom tørkeperiodene har kommet hyppigere og vart lengre etter at den 185 meter høye demningen kom på plass i 2006.
– Svært uvanlig
Nær 10 millioner mennesker er rammet av tørken som er svært synlig i fire sentrale provinser, inkludert Hunan, Hubey, Jiangxi og Anhui, melder nyhetsbyrået Xinhua. Også Jiangsu og Zhejiang skal være rammet.
– En så omfattende tørke er svært uvanlig. Både Yangtze og vann-nivåene i store elver, innsjøer og reservoarer har vært lavere enn normalt. Innsjøen Gucheng minker og Shijiu er i ferd med å tørke ut, forteller Tao Changsheng ved Jiangsus senter for vannressurser.
Les også:
Les mer:
Energikrise
En fisker frakter døde fisk som ble rammet av tørken i Yangtze.
Foto: KEVIN ZHAO / ReutersNå har tørken også forårsaken en av de verste energikrisene på mange år. Innbyggere og fabrikker kan stå overfor strømkutt fordi forsyningene ikke holder til etterspørselen.
Situasjonen ser heller ikke ut til å bedre seg med det første, og vannmengdene i magasinene fortsetter å synke.
Ifølge Kinas overvåkingssenter som følger med på utviklingen i tørkesituasjonen, er mer enn 43 millioner hektar land rammet, inkludert mer enn 21 millioner hektar med avlinger.
En mann går på en sandbank nær byen Wuhan. Sanddynene har oppstått etter lengre perioder med tørke over elva Yangtze.
Foto: STRINGER/CHINA / ReutersFremkaller kunstige skyer
I de nedre delene av Yangtze har de i løpet av de siste dagene gjennomført kunstige regnfall. Kineserne har fremkalt skyer ved hjelp av kjemikalier i lufta.
Denne skymatingen har hatt en viss effekt på jordbruket i noen områder, men innsjøene og reservoarene har fortsatt svært lave nivåer med vann, skriver People's Daily Online.
Kinas meteorologiske senter melder om at tørken sannsynligvis blir enda verre neste uke grunnet mangel på store nok mengder nedbør.
– Når tørken vil avta er helt avhengig av nedbør. Akkurat nå kan vi bare vente på skyene, sier Wei Jiansu i det meteorologiske obervasjonssenteret i Jiangsu.
Døde fisk i Honghu Lake. Fra januar til april har det falt 40 til 60 prosent mindre nedbør enn gjennomsnittet i samme periode de siste 50 årene i sentrale Kina.
Foto: STRINGER/CHINA / Reuters