Hopp til innhold

USA tar på seg skylden for luftangrep som rammet syrisk moské

USA hevder å stå bak et dødelig angrep nord i Syria, men nekter for at moskeen var målet for luftangrepet, opplyser den amerikanske sentralkommandoen Centcom.

BRAA20170316_731 Air attack kills 58 civilians in Aleppo mosque

Flere personer er fanget i ruinene etter luftangrepet mot en moské i Syria. Minst 42 personer skal være drept, melder SOHR.

Foto: AA/ABACA / Abaca

Minst 42 personer ble drept og over 100 såret i angrepet som rammet en moské i landsbyen al-Jina nord i Syria torsdag kveld, melder eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). De fleste av ofrene var sivile.

– Vi kommer til å se nærmere på eventuelle påstander om sivile tap i forbindelse med dette angrepet. Vi tar det veldig alvorlig.

Det sa John J. Thomas, talsmann for US Central Command (Centcom), ifølge AFP, på spørsmål om sivile tap som eksilgruppen SOHR melder om. Han la til at Centcom ikke har fått meldinger om at sivile har blitt drept.

I en kunngjøring fra Centcom het det først at amerikanske styrker gjennomførte et luftangrep mot et Al-Qaida-møte i Idlib 16. mars som drepte flere terrorister.

Uklarhet

– Moskeen var ikke målet vårt, men bygningen som vi traff – som var der møtet fant sted – er cirka 50 fot (15 meter) fra en moské, som fortsatt står, sa Centcom-talsmannen.

Ifølge nyhetsbyrået AFP rettet talsmannen i Centcom senere til at den nøyaktige plasseringen av angrepet er uklar – men at det er det samme som det mye omtalte angrepet som skal ha truffet landsbyens moské.

Lokale kilder opplyser at 300 mennesker befant seg i moskeen da angrepet skjedde torsdag kveld.

Centcom (U.S. Central Command) er en av de ni felles hovedkommandoene i det amerikanske forsvarsdepartementet.

Luftangrep mot moské

Flere angrep

Landsbyen al-Jina ligger drøyt 30 kilometer vest for Aleppo by, i et område der tusenvis av syrere har søkt tilflukt etter å ha flyktet fra kamper andre steder. Blant dem er mange som forlot Øst-Aleppo da området ble inntatt av regjeringsstyrker etter en blodig offensiv.

Den kontrolleres av syriske opprørere som kjemper mot Assad-regimet, og islamistiske grupper. Den ytterliggående islamistgruppen IS er ikke nærværende, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Like før moskeen ble truffet ble det også gjennomført luftangrep mot andre områder vest i Aleppo-provinsen, blant annet Atrab, Sheikh og Abeen.

Leter i ruinene

SOHR meldte i går kveld at innbyggere forsøker å grave fram mennesker som ligger fastklemt under den sammenraste moskeen. Mange innbyggere er ikke gjort rede for.

I desember startet en våpenhvile som omfatter en rekke syriske opprørsgrupper, men ikke IS og Jabhat Fateh al-Sham, som tidligere het Nusrafronten og var knyttet til al-Qaida.

Det var Russland og Tyrkia som forhandlet fram avtalen. Mens Russland støtter regimet til president Bashar al-Assad, støtter Tyrkia visse deler av opprøret mot Assad.

Over 320.000 mennesker er drept i løpet av den seks år lange krigen i Syria, som startet med fredelige protester mot Assad-regimet.