Hopp til innhold

USA støtter gransking av Israel

USA sier internasjonal deltakelse i granskingen av Israels bording av hjelpesendinger til Gaza er essensielt.

Video Israels forsvar offentliggjør flere bilder

Her blir en israelsk soldat kastet over bord

– Vi anser at internasjonal deltakelse er essensielt for å få lagt denne tragedien bak oss, og for å forhåpentligvis skape litt gjensidig tillit, sier talsmann Philip Crowley til nyhetsbyrået AFP.

Les også: Obama og Abbas møtes i Washington
Les også: Israel gransker Gaza-bordingene
Les også: Vurderer andre blokade-metoder
Les også:
Medlem av Knesset straffes

Bordingen av hjelpesendingen kostet ni mennesker livet, og i ettertid har hendelsen gjort forholdet mellom Israel og Tyrkia og Iran iskaldt. Blant annet fordi flere av de drepte hadde tyrkisk bakgrunn.

Statsminister truet Israel

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan vurderte ifølge libanesiske medier bolant annet selv å reise til Gazastripen med et marinefartøy.

– Det vil være en krigshandling, mener generalmajor Uzi Dayan i det israelske militæret, ifølge den israelske avisa Haaretz.

TURKEY-ERDOGAN/PALESTINIANS-ISRAEL

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan ville dra i marinefartøy til Israel.

Foto: Ümut Bektas / Reuters

– Hvis han kommer hit med tyrkiske krigsskip, kan det ikke være noen tvil om at det vil tilsvare en krigserklæring, sa Dayan til den israelske hærens radiokanal mandag.

Samtidig la det israelske forsvaret ned forbud mot reiser til Tyrkia for soldater, offiserer og annet militært personell.

Ville sende skip fra Iran

Irans Røde Halvmåne ville også sende to skip med nødhjelp til Gazastripen denne uka, meldte det iranske nyhetsbyrået IRNA.

– Ett skip vil bli lastet med gaver fra folket, og det andre vil transportere hjelpearbeidere. Skipene vil bli sendt til Gazastripen innen slutten av uka, sa leder Abdolraouf Adibzadeh i Irans Røde Halvmåne til IRNA søndag kveld.

– Frivillige som ønsker å reise til Gazastripen for å hjelpe det undertrykkede folket i det okkuperte Palestina, kan besøke Røde Halvmånes hjemmeside for å registrere seg, sa han.

SISTE NYTT

Siste nytt