Hopp til innhold

USA stenger ambassader og advarer mot Al Qaida-angrep

USA stenger flere ambassader i Midtøsten og Asia grunnet en mulig terrortrussel. Fredag ettermiddag utstedte amerikansk UD et generelt reiseråd der de ber amerikanere i utlandet være forsiktige.

USAs ambassade i Bagdad

ARKIVBILDE: USA stenger både ambassaden i Irak og en rekke andre steder i Midtøsten og Asia søndag.

Foto: Khalid Mohammed / Ap

Ambassadene i Egypt, Libya, Kuwait og Irak er blant dem som holder stengt, ifølge CNN. En kilde sier til TV-kanalen at trusselen er «troverdig og alvorlig».

Ifølge NBC News skal det være snakk om en trussel knyttet til terrornettverket Al Qaida.

Det amerikanske utenriksdepartmentet gikk torsdag ikke ut med ytterligere detaljer om truslene, men oppdaterte fredag sitt reiseråd for amerikanere i utlandet, og advarte mot økt fare for terrorangrep i Midtøsten eller i Nord-Afrika i august.

– Svært sjeldent

– Utenriksdepartementet har instruert enkelte amerikanske ambassader og konsulater om å holde stengt søndag, sier talskvinne Marie Harf.

– Sikkerhetshensyn gjør at vi tar dette forebyggende tiltaket, legger hun til.

Ambassadene kan komme til å bli stengt i flere dager.

Også et ukjent antall ambassader i Asia vil holde stengt, skriver NBC.

Ifølge NRKs Midtøsten-korrespondent, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, er det svært sjeldent at USA stenger så mange ambassader samtidig.

– De har vært veldig knappe med informasjon om årsakene, naturlig nok, men de må ha solid etterretning som tyder på et angrep et eller annet sted er planlagt, sier Mikkelsen.

Han påpeker at Midtøsten nå går inn i slutten av fastemåneden Ramadan og at de nærmer seg datoen da det amerikanske konsluatet i Benghazi ble angrepet, og den amerikanske ambassadøren til Libya ble drept.

Norske ambassader stenger ikke

Det norske utenriksdepartementet (UD) sier de ikke har planer om å stenge sine utenriksstasjoner i de samme områdene.

– UD vurderer sikkerheten ved våre utenriksstasjoner fortløpende. Vi vil de nærmeste dagene holde åpent som normalt, men dette er gjenstand for løpende vurderinger, og vi treffer nødvendige sikkerhetstiltak ved våre stasjoner om det skulle være behov for det, sier pressevakt Svein Michelsen til NRK.

Han ønsker ikke å kommentere detaljert opplysningene som skal være bakgrunnen for at USA har valgt å stenge sine ambassader.

– Vi forholder oss til informasjon fra offentlig tilgjengelige kilder og informasjon fra nærstående land. Amerikanerne har truffet vurderinger basert på sin informasjon, og så vurderer vi vår sikkerhet basert på den informasjonen vi har og får fra andre, sier Michelsen.

SISTE NYTT

Siste nytt