Hopp til innhold

Ukrainas utenriksminister til NRK: – Det kommer ikke til å bli lett

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba sier hans hjemland er forberedt på harde kamper i vinter.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sammen med Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba

I dag møtte Ukrainas utenriksminister Jens Stoltenberg og Norges utenriksminister Espen Barth Eide.

Foto: Reuters

– Vinteren er allerede her. Gradestokken har krøpet under null, og det snør i Ukraina, sier Dmytro Kuleba.

Han har akkurat avsluttet et møte med Norges utenriksminister Espen Barth Eide, og på spørsmål fra NRK forteller den ukrainske ministeren om planene for å holde ut gjennom en vinter som blir vanskelig.

– Vi har allerede overlevd det første massive droneangrepet mot Ukraina, 75 droner på en natt sist lørdag, sier Kuleba.

Forberedt

– Vi har forberedt oss veldig godt på denne vinteren. Vi har styrket energi-infrastrukturen vår og er klare til å forsvare den. Vi har mottatt flere luftvernsystemer. Og jeg kan naturligvis ikke unnlate å nevne det berømte norske NASAM-systemet, legger han til.

Samtidig advarer ministeren om at det vil bli et annet Russland Ukrainas befolkning og militære styrker vil måtte forholde seg til i vinter.

– Jeg må også erkjenne at Russland har lært sin lekse etter sist vinter. De har forberedt seg til å angripe Ukraina på nye måter. Så begge sider er godt forberedt, sier Kuleba.

– Det kommer til å bli et vinterslag der kampen også vil stå om moralen. Vi kommer til å holde ut, slik vi alltid gjør, sier Kuleba.

– Men det kommer ikke til å bli lett.

Norsk støtte

Espen Barth Eide lover fortsatt sterk og vedvarende støtte fra vestlige land, til tross for vanskelige diskusjoner i den amerikanske kongressen og et ferskt valg i Nederland, der vinneren drev valgkamp på å kutte støtten til Ukraina.

– Vi ser at man begynner å diskutere dette i enkelte ytre høyre-kretser, som hos Geert Wilders i Nederland, i Ungarn og enkelte andre steder. Men det absolutte flertallet av regjeringer i Europa er veldig tydelig på at dette må vare, sier Barth Eide.

Han legger til at budskapet fra USAs utenriksminister Blinken var det samme da han møtte ham i går.

– Blinken mente den amerikanske støtten vil videreføres uansett hvem som vinner valget der.

Sammen med Kuleba deltok Barth Eide i dag i det første møtet på utenriksministernivå i det nye Nato-Ukraina-rådet.

– Det er viktig at vi gjør dette i fellesskap, ikke bare hvert land for seg. Det gir en mer systematisk og langsiktig tilnærming til støtten til Ukraina, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt