NRK Meny
Normal

Årets kraftigste tyfon har slått inn over Filippinene

Den kraftige tyfonen Haiyan slo natt til fredag inn over Filippinene med vindkast på over 75 meter per sekund. Minst tre personer, blant dem ett barn, omkom i uværet, ifølge CNN.

Tyfonen Haiyan

ENORM: Tyfonen er avbildet på sin ferd mot Filippinene. Bildet er tatt av Japans meteorologiske institutt.

Foto: NOAA / Reuters

Haiyan nådde først øya Samar, rundt 600 kilometer sørøst for hovedstaden Manila, og innbyggerne i kystbyen Guiuan var de første som fikk merke syklonens vrede i form av 5-6 meter høye bølger og voldsomme vindkast.

Tyfonen slo inn over Samar-provinsen i Filippinene i 23-tiden torsdag norsk tid og tvang flere millioner mennesker til å søke tilflukt.

Meteorolog Eric Holthaus sier i en tweet at målinger kan tyde på at tyfonen, som både går under navnet Hayan og Yolanda, kan være den sterkeste tyfonen som noen sinne er målt ved land.

Laster Twitter-innhold

Venter katastrofale skader

– Det vil bli katastrofale skader, sier værekspert om det som kan bli den verste tropiske syklonen som noen gang har truffet land.

– Det er ikke mange bygninger som er konstruert for å tåle en slik vindstyrke. Skadene etter vind blir nok de verste i Filippinenes historie, sier Jeff Masters.

Han omtales av nyhetsbyrået AP som tidligere orkan-meteorolog og nå meteorologi-sjef for det private selskapet Weather Underground.

125.000 mennesker evakuert

I en tale advarte President Benigno Aquino III befolkningen om den «katastrofen landsmennene vil stå overfor de nærmeste dagene».

– La meg gjenta meg selv: Dette er en svært reell fare, og vi kan dempe og redusere dens virkninger hvis vi benytter oss av den informasjonen som er tilgjengelig.

Regjeringen har tre cargofly, samt 32 fly og helikoptre fra luftforsvaret klare. Nødhjelp er plassert ut i de mest sårbare områdene.

Det nasjonale sårbarhetssenteret opplyser at 125.000 mennesker har evakuert fra områder der tyfonen er ventet å rase.

Kan bli verre enn Camille i 1969

Den amerikanske marinens varslingssenter på Hawaii opplyste like før tyfonen traff land at vindstyrken i tyfonen var oppe i 314 kilometer i timen, med vindkast på 379 kilometer i timen.

Det lokale værvarslingssystemet melder noe lavere vindstyrker, med 234 kilometer i timen da tyfonen traff land. Forskjellen skyldes trolig at dette varslingssystemet baserer seg på målinger over en lengre periode, skriver nyhetsbyrået AP.

Orkanen Camille traff i 1969 kysten av USA med en vindstyrke på 305 kilometer i timen. Det er hittil den eneste syklonen som har truffet land med en slik vindstyrke.

Myndighetene har varslet at flere enn 12 millioner mennesker kan rammes av tyfonen Haiyan.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tyfon ventes på Filippinene

Senteret av tyfonen er ikke ventet å ramme Manila direkte, men selv vind i ytterkanten av tyfonen vil kunne få dramatiske konsekvenser.

Foto: JAY DIRECTO / Afp

Norske Vanessa åpner huset

President Benigno Aquino III har bedt folk forlate områdene med høy risiko, inkludert 100 kystsamfunn hvor prognosene viser at stormfloen kan bli opp mot 7 meter. Han ba også sjøfolk om å bli på land.

Tusener er evakuert, men mange sliter med å finne steder å søke ly. Norske Vanessa Rognstad har åpnet huset hun leier på Filippinene for folk som bor farligere til. De har forskanset seg bak betongveggene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tyfon, filippinene

ÅPNET HUSET: Vanessa har bodd på øya i to måneder nå. Akkurat nå har hun besøk fra Norge og hun og kameraten har åpnet dørene for folk som bor mer utsatt til nærmere sjøen.

Foto: Privat

– Dette er en veldig farlig tyfon. Lokale myndigheter vet hvor risikoen er størst og har sørget for evakuering, sier statsmeteorolog Glaiza Esculla.

Hun sier uværet kommer til å treffe områder som fremdeles sliter med å komme til hektene etter et kraftig uvær i 2011 og et jordskjelv i forrige måned.

222 mennesker ble drept i jordskjelvet og på øya Bohol bor flere enn 5000 i telt fordi hjemmene deres ble ødelagt i katastrofen.

Nå er skolene stengt, fergeavganger er innstilt og fiskere har fått ordre om å sikre fartøyene sine i påvente å tyfonen.

Mindre regn

Et lite lyspunkt er at stormen beveger seg så fort at det kraftige regnfallet ikke blir så ille. Det er flest mennesker som omkommer i flom som følge av tyfoner.

Stormen er ventet å blåse gjennom Filippinene fredag og lørdag får den blåser videre mot Vietnam og Laos.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt