Tusk: EU vil svare dersom USA innfører høy toll på fransk vin

EU kommer til å svare dersom president Donald Trump gjør alvor av trusselen om å innføre høy toll på fransk vin, sier EU-president Donald Tusk.

Trump drikker cola uten sukker

USAs president Donald Trump drikker ikke alkohol. Under FNs lunsj for stats- og regjeringssjefene i fjor høst, hadde Trump brus i vinglasset.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

– Jeg akter å beskytte fransk vin med genuin besluttsomhet, sier Tusk, som har ankommet G7-toppmøtet i franske Biarritz.

EU-president Donald Tusk

Avtroppende EU-president Donald Tusk forsvarer fransk vin drøyt to måneder før han går av.

Foto: Markus Schreiber / AP

– Dersom USA innfører tollsatser, kommer EU til å svare med samme mynt, sier han.

President Donald Trump har gjentatte ganger truet med å innføre høy toll på fransk vin, og han gjentok trusselen før han satte seg på flyet til Frankrike fredag.

– Jeg liker ikke det Frankrike gjorde, de innfører toll på teknologi produsert av våre teknologiselskap, sa han og varslet toll «som ingen har sett maken til før» på fransk vin.

Frankrike vedtok i juli en lov som ilegger selskaper som Google, Apple, Facebook og Amazon skatt.

I 2018 økte salget av fransk alkoholholdig drikke til USA med 4,6 prosent. Verdien anslås til 3,6 milliarder dollar, noe som gjør USA til det mest verdifulle markedet for bransjen.

Rødvin i to glass

For andre måned på rad truer USAs president med toll på fransk vin som USA importerer.

Foto: Frank May / NTB scanpix

I dag er det høyere toll på amerikansk vin enn europeisk. Ifølge Trump har amerikanske vinprodusenter klaget over adgangen de har til det franske markedet.

Avhengig av produkt og alkoholinnhold, ligger tollsatsene på varer fra EU til USA på mellom 5,3 amerikanske cent til 12,7 cent per flaske. Musserende vin fra EU har høyeste tollsats med 14,9 cent per flaske.

Macron lukter på vin

Frankrikes president Emmanuel Macron lukter på vin i en av reklamebodene under G7-møtet i Biarritz.

Foto: Ian Langsdon / AP

Tollsatsene på amerikanske viner som importeres til EU varierer fra 11 til 29 cent per flaske – altså om lag det dobbelte av det som kreves for fransk vin til USA.

– Det siste vi behøver er en konfrontasjon med vår fremste allierte, USA. Det er ikke vi som tar initiativet til dette, til denne striden om handel og tollsatser, men vi må være beredt, noe vi også er, sier EU-president Donald Tusk.

– Handelskriger fører til resesjon, mens handelsavtaler gir økonomien et puff, mener Tusk

Også Frankrikes president Emmanuel Macron advarer mot følgene av handelskrig.

– Målet er å overbevise alle våre partnere om at handelsspenninger er ille for alle, sa Macron i en TV-tale i forkant av G7-møtet, som åpnes med en middag i kveld.

Trump og Macron sitter ved et bord

USAs president Donald Trump er på plass i Biarritz der G7-møtet starter i kveld. Han sier at han og Frankrikes president av og til går «løs på hverandre litt, men ikke mye».

Foto: Andrew Harnik / AP

Da USAs president ankom Frankrike og ble tatt imot av Macron, var Trumps tone mer forsonende og samarbeidsvillig, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Vi har mye til felles, Emmanuel og jeg. Vi har vært venner lenge. Av og til går vi løs på hverandre litt, men ikke mye. Vi kommer godt overens og har et godt forhold. Jeg tror jeg kan si det er et spesielt forhold, sa Trump.

Et «spesielt forhold» er for øvrig en formulering som vanligvis brukes til å beskrive det transatlantiske forholdet mellom USA og Storbritannia.

– Alt vel så langt. Vi kommer til å oppnå mye denne helgen, sa Trump da han var på plass i Sørvest-Frankrike.

SISTE NYTT

Siste nytt