Roper på revolusjon i Russland

Mange tusen mennesker protesterer i kveld i gatene i Moskva og St. Petersburg mot valget i går. Flere demonstranter skal være arrestert.

Video Demonstrasjoner etter valget i Russland

SE VIDEO: Demonstrasjoner etter valget i Russland

I Russland fikk regjeringspartiet så vidt flertallet i nasjonalforsamlingen etter gårsdagens valg. Partiet «Forent Russland », som statsminister Vladimir Putin står bak, gikk fra mer enn 64 % oppslutning ved valget i 2007 til 49,5 % oppslutning ved parlamentsvalget i går.

Rasende mennesker i Moskva og St. Petersburd beskylder Putin og hans parti for valgfusk. De opposisjonelle hevder Putins parti egentlig ikke fikk mer enn 35 prosent av stemmene.

– Russland uten Putin!

«Revolusjon» og «Russland uten Putin» roper folk i protest mot valget som flere observatører har sagt ikke gikk helt riktig for seg.

– Vi protesterer mot et parti av skurker og tyver, sier Alexei Navalny, en populær anti-korrupsjonsblogger til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge politiet i Moskva skal det være rundt 2000 mennesker i gatene i byen, mens nettavisen Gazeta.ru melder at det er rundt 5000.

Demonstrasjoner etter valget i Russland

Russisk politi arresterer demonstranter

Foto: ANDREY SMIRNOV / Afp

Ifølge politiet er nå om lag 300 i Moskva og 100 personer i St. Petersburg arrestert. I Russlands nest største by var det for andre kveld på rad ulovlige demonstrasjoner i byens hovedgate Nevsky Prospekt.

Putins parti tok 238 av de 450 setene i nasjonalforsamlingen. Det er det dårligste resultatet for Vladimir Putins parti, siden han kom til makten for 12 år siden.

President Dimitri Medvedev sier valget var rettferdig, ærlig og demokratisk gjennomført, men valgobservatører mener resultatet er manipulert.

– USA er svært bekymret for måten valget i Russland ble gjennomført på, sier utenriksminister Hillary Clinton. Hun mener også at de russiske velgerne fortjener at opplysninger om juks blir gransket.

Russland politisk delt i to

Hans-Wilhelm Steinfeld

NRK-korrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld

Foto: NRK

NRKs Moskva-korrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld sier at det er uklart om omfanget av valgfusket er så stort at det har spilt inn på resultatet. Nå skal dette etterforskes.

Steinfeld viser til at det regjerende partiet nå må jobbe politisk på en helt annen måte en før. Han sier partiet har sviktet på flere felt, både når det gjelder boligbygging, kampen mot korrupsjon og i kampen for å få ned byråkratiseringen.

– Hvis de har vettet i behold, så tar de større hensyn til de andre partiene i Dumaen for å få en reell politisk dialog, sier Steinfeld.

– Stemmeresultatet og nesestyveren til regjeringspartiet er et klart budskap fra velgerne om at de ikke vil ha diktat. Nå er landet politisk delt i to, avslutter Steinfeld.

SISTE NYTT

Siste nytt

Putin beskriver Biden som en statsmann, forskjellig fra Trump

– Han er en erfaren statsmann. Han er veldig forskjellig fra Trump, sier president Vladimir Putin om Joe Biden etter at toppmøtet i Genève er over.