Hopp til innhold

Trump snur om Afghanistan: Langt vanskeligere når du sitter i Det ovale kontor

USAs president Donald Trump sier instinktet hans først sa at amerikanske styrker må trekkes ut av Afghanistan, men etter nøye overveielser har han endret mening.

Donald Trump

President Donald Trump snakket om USAs videre strategi i Afghanistan i en direktesendt TV-tale fra Arlington i Virginia.

Foto: Carolyn Kaster / AP

– Mitt instinkt har vært å trekke styrkene ut. Normalt liker jeg å følge mine instinkter, men gjennom hele mitt liv har jeg hørt at avgjørelser er langt vanskeligere når du sitter bak skrivebordet i Det ovale kontor, erkjente presidenten og følger med det mønsteret flere før ham har gjort.

Presidenten oppgav tre grunner til at USA viderefører engasjementet i Afghanistan tross hans gjentatte løfter om å komme seg ut: av respekt for amerikanske soldater som har falt i tjeneste der siden 2001, hindre at landet på nytt blir en havn og et arnested for terrorister samt bidra til å stabilisere denne sikkerhetsmessige viktige delen av Sør-Asia.

Trump begrunnet sin avgjørelse, og sitt nye syn, blant annet med erfaringen fra Irak, som mer eller mindre kollapset både politisk og sikkerhetsmessig i etterkant av den amerikanske uttrekningen.

– En rask tilbaketrekking vil føre til et maktvakuum som terrorister vil utnytte. Da vil innsatsen og ofrene som er gjort gjennom mange år være forgjeves, sa Trump da han mandag kveld amerikansk tid la fram Trump-administrasjonens strategi for Afghanistan og Sør-Asia.

Vil ikke tallfeste antallet

Presidenten sa den nye Afghanistan-strategien ikke vil være basert på en tidslinje, men på situasjonen i felten. Presidenten ville ikke snakke om antall soldater, men kort tid før han skulle tale meldte Fox News at Trump har godkjent utstasjonering av ytterligere 4.000 soldater i Afghanistan.

Visepresident Mike Pence skal på et tidligere tidspunkt informert politikere i Kongressen om at Det hvite hus har gitt forsvaret grønt lys for å sende en forsterkning på rundt 3.900 soldater.

Det amerikanske forsvarsdepartementet har etter henstilling fra general John Nicholson, som er øverstkommanderende for de amerikanske styrkene i Afghanistan, anbefalt å sende 3.800 ekstra soldater til landet. Soldatene skal hovedsakelig operere som rådgivere for den afghanske hæren.

Det er snart 16 år siden USA gikk inn i Afghanistan, og flere i presidentens krets er kritiske til å investere enda flere ressurser i en krig som øyensynlig ikke har noen slutt. I dag bistår rundt 8.400 amerikanske soldater sikkerhetsstyrkene i Afghanistan. Nå blir det altså flere.

Laster Twitter-innhold

Lover å utslette IS

Presidenten sa at han deler amerikanernes frustrasjon over den vedvarende situasjonen, men at sikkerhetstrusselen i Afghanistan og områdene rundt er enorme.

– Til sjuende og sist er det opp til Afghanistan å styre sitt eget komplekse samfunn. Vi er ikke med på å bygge en nasjon, vi dreper terrorister, sa Trump.

Han sa også at USA vil kjempe for å vinne i Afghanistan, og at en seier er ensbetydende med å «angripe våre fiender» og utslette IS. I tillegg lovet presidenten å knuse Al Qaida, stanse terrorangrep mot amerikanere og åpnet for å inngå en avtale med Taliban.

– En dag vil det kanskje være mulig å komme til en politisk enighet som gjør det mulig å inkludere deler av Taliban i Afghanistan.

Amerikanske militære på Fort Myer-basen lytter til president Trumps Afghanistan-strategi

Presidentens strategi for krigen i Afghanistan ble lagt frem på Fort Myer-basen i Virginia.

Foto: Joshua Roberts / Reuters

Får ros fra egne rekker

Den republikanske senatoren John McCain roser presidentens nye strategi og sier Trump må begynne å te seg som en «øverstkommanderende i krigstid».

I en offentlig uttalelse sier han strategien kommer på overtid.

– Han må jevnlig snakke til det amerikanske folket og til dem som kjemper på deres vegne, om hvorfor vi kjemper, hvorfor det er verdt det og hvordan vi skal lykkes, sier McCain.

Laster Twitter-innhold

Republikanernes leder i Representantenes hus, Paul Ryan, sier den nye strategien er mye mer tydelig og helhetlig enn det som har vært tilfellet tidligere.

Laster Twitter-innhold

– En trygg havn for terrorister

Presidenten benyttet også anledningen til å rette kritikk mot Pakistan.

– Vi kan ikke lenger tie om at Pakistan er en trygg havn for terrororganisasjoner. Pakistan har mye å vinne på å samarbeide i Afghanistan. De har mye å tape på å fortsette å huse kriminelle og terrorister, sa Trump.

Han understreket at det er på tide at landet jobber for fred og orden.

– Vi har betalt Pakistan milliarder på milliarder bare for å oppleve at de huser de samme terroristene som vi sloss mot.

Taliban svarer

En talsperson for Taliban mener president Donald Trumps nye strategi for Afghanistan er «gammel» og «uklar».

Zabiullah Mujahid, en talsperson for Taliban, avviser påstander Trump kom med om Afghanistan i en tale mandag.

– Hele talen var gammelt nytt, sier Mujahid til nyhetsbyrået AP.

Han forteller at Taliban vil komme med en mer detaljert reaksjon, men i utgangspunktet mener han Trumps strategi er «uklar».

Forrige uke sendte Taliban et åpent brev til den amerikanske presidenten der de advarte mot å sende flere soldater og la til at det ville forlenge USAs allerede lengste krig.

Taliban har også uttalt at de ikke er klare for fredsmegling før USA og Nato gir dem en tidsramme for å trekke ut styrker av landet, noe Trump sier ikke vil skje.

SISTE NYTT

Siste nytt