Hopp til innhold

Trump og Putin: Benekter russisk påvirkning i valgkampen

Helsingfors (NRK): – Forholdet mellom USA og Russland har aldri vært dårligere enn nå, men dette begynte å endre seg fire timer siden. Det sa USAs president Donald Trump på pressekonferansen etter dagens toppmøte i Helsingfors.

USA-RUSSIA/SUMMIT

Presidentene Trump og Putin benektet begge at det har vært russisk innblanding i den amerikanske valgkampen i 2016.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

– Det var et konstruktivt møte, og samtalene gikk veldig bra, sa den amerikanske presidenten etter dagens samtaler i presidentpalasset i Helsingfors.

Det var et todelt møte, som startet med at de to presidentene snakket sammen bare med hver sin tolk til stede.

Deretter flyttet Trump og Putin til en annen sal, der det ble servert lunsj, og der samtalene fortsatte med de to presidentenes medarbeidere til stede.

– Ikke enige om alt

Det russiske presidenten åpnet pressekonferansen med å si at det hadde vært et nyttig møte og at det er helt nødvendig at Russland og USA samarbeider.

– Vi er ikke enige om alt, men det er helt nødvendig at vi jobber sammen, sa Putin.

Og president Trump minnet om at USA og Russland har 90 prosent av alle atomvåpen på jorda:

– En konstruktiv dialog er derfor viktig, ikke bare for USA og Russland, men for hele verden, sa den amerikanske presidenten.

– Ingen innblanding

USA-RUSSIA/SUMMIT

Donald Trump får voldsom kritikk i USA etter toppmøtet. – Han er i lomma på Putin, sier en tidligere CIA-sjef.

Foto: GRIGORY DUKOR / Reuters

Det sentrale spørsmålet på pressekonferansen var påstandene om at Russland manipulerte det amerikanske presidentvalget i 2016.

De to presidentene avviste bestemt at det det foregikk en slik innblanding:

– Ingen ting er bevist. Det er en ren kampanje som foregår, sa Donald Trump, mens Vladimir Putin sa at det må legges frem beviser for slike alvorlige påstander.

– Hvem stoler du på?

Donald Trump ble spurt på pressekonferansen om hvem han stoler mest på, sin egen etterretning eller Russlands president, og Trump svarte at Putin hadde avgitt "en kraftig benektelse" under møtet.

Den amerikanske presidentens uttalelse har vakt stor oppsikt i USA, og den har ført til voldsom kritikk på sosiale medier.

– Landsforræderi

Blant kritikerne er tidligere CIA-sjef John Brennan, som skriver følgende i en Twitter-melding:

– Dette er intet mindre enn landsforræderi. Han er helt i lomma på Putin. Republikanske patrioter: Hvor er dere?

Laster Twitter-innhold

"Seier for Putin"

De fleste kommentatorer ser dagens toppmøte i Helsingfors som er en klar seier for den russiske presidenten. Det påpekes at Vladimir Putin ikke har gitt noe i samtalene med Trump, og at det er en seier i seg selv at møtet har funnet sted.

I flere saker er det også konkrete resultater av toppmøtet:

Det er enighet om å utvide samarbeidet om en fredsløsning for Syria, USA og Russland vil gjenoppta samtalene om en ny avtale om langtrekkende atomvåpen og det skal opprettes et amerikansk-russisk råd for å diskutere økt samhandel mellom de to land.

Det siste punktet er høyst kontroversielt, ettersom Russland er underlagt vestlige handelsrestriksjoner som følge av anneksjonen av Krim-halvøya.

RUSSIA-HISTORY-WWII

Kontroll med atomvåpen var et viktig punkt under dagens toppmøte. Her ser vi en langtrekkende russisk atomrakett bli vist frem under en militærparade på Den røde plass i Moskva.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Pikant spørsmål

Til slutt på dagens pressekonferanse kom et spørsmål som tydelig forbløffet de to statssjefene. Spørsmålet gikk til Putin, og løs som følger:

– Har dere kompromitterende materiale på den amerikanske presidenten?

Putin smilte litt oppgitt, og svarte:

– Jeg visste ingen ting om at Trump besøkte Russland før han ble president. Vi hadde 500 utenlandske forretningsfolk på besøk under det økonomiske toppmøtet i St.Petersburg. Tror du vi overvåket alle? Glem dette. Ikke nevn det igjen.

SISTE NYTT

Siste nytt