Hopp til innhold

Frykter gjengkrigen eskalerer: – Tar ikke slutt før en gjeng overgir seg

København er blitt mer utrygg etter flere titalls skyteepisoder i sommer med flere uskyldige drepte. Kriminolog frykter at tirsdagens skyteepisode kan gjøre gjengkrigen enda blodigere.

Skyting på Nørrebro i København

MULIG GJENGOPPGJØR: Tre medlemmer av gjengen Brothas ble tirsdag kveld skutt på Nørrebro. Øyevitner skal ha sett menn på motorsykler son ankom stedet kort tid før skytingen. Ingen er pågrepet.

Foto: Thomas Sjørup / NTB scanpix

Tirsdag kveld ble tre personer skutt like ved inngangsdøren til A & O Hostels i Tagensvej på Nørrebro i København. Den en mannen døde av skadene.

De tre mennene som ble skutt er ifølge danske medier veteraner fra gjengmiljøet i København. Ifølge Ekstra Bladet var de tre tilknyttet den kriminelle gjengen Brothas, som lenge har ligget i krig med Loyal To Familia (LTF), en av de mest beryktede «bandene» i Danmark.

Kim Møller, lektor ved universitetet i Aalborg

Kim Mølller er lektor ved universitetet i Aalborg og har fulgt gjengsituasjonen i Danmark tett.

Foto: Kim Møller / Privat

Avisa skriver at den drepte, som ble løslatt fra fengsel i forrige uke, også tidligere har vært et mål.

Ifølge Kim Møller, lektor og kriminolog ved universitetet i Aalborg, var mannen et høytstående Brothas-medlem. Det kan tyde på at gjengkrigen er inne i en ny fase.

– Mange av skyteepisodene i sommer virket mer vilkårlige. Det skjedde på Brothas-område, men uten at Brothas-medlemmer ble rammet. Det som skjedde i går ligner mye mer på et målrettet angrep mot et medlem av en konkurrerende bande, sier Møller.

Mjølnerparken

Politiet sperret av området rundt Mjølnerparken etter tirsdagens skyteepisode.

Foto: THOMAS SJØRUP / DR

Kriger om territorium

Gjengsituasjonen i København har vært opphetet lenge.

I månedene juni, juli og august var det rundt 30 skyteepisoder. Flere av ofrene, deriblant en 17-åring som ble skutt og drept 4. august, skal ha vært tilfeldige forbipasserende, skriver Ekstra Bladet.

Situasjonen var så kaotisk at politiet i august advarte unge menn mellom 17 og 25 år mot å ferdes i områdene rundt Nørrebro, Husum og Ryparken stasjon.

Ifølge Møller er de fleste av skyteepisodene knyttet til den pågående konflikten mellom LTF på den ene siden, og Brothas med støttespillere på den andre.

Møller sier gjengene primært krangler om områder hvor det selges hasj og interesser knyttet til narkotikasalg.

– Mye av grunnen er at LTF det siste året har ekspandert sitt territorium, både til en større del av København, men også til Århus. Slike konflikter skyldes ofte ustabilitet, og det er det vi ser nå.

Gjengkrig i København

– Skriker etter gjengjeldelse

Flere Nørrebro-beboere sier til Ekstra Bladet at de frykter at konflikten som har herjet den danske hovedstaden i sommer skal eskalere.

– Det vi ser nå virker som starten på en opptrapping. På starten av sommeren var det mer diffuse skyteepisoder, men nå virker det mer målrettet, og man skyter for å drepe, sier Terje Bech, som er med i en beboergruppe i området.

Bech frykter en ny voldsspiral og flere nye drap.

– Det vi selvfølgelig er nervøse for, er at når den ene part utsetter den andre part for dette, så skriker det nærmest etter gjengjeldelse.

Også Møller frykter at tirsdagens angrep kan føre til hevnangrep.

– Dette er ting som bølger frem og tilbake, men primært er det på Brothas' område det skytes. Det ser ut som det er LTF som er de mest aggressive.

Tilhørere forlater rettslokalet i København, der leder av gjengen Loyal To Familia, Shuaib Khan ble fremstilt for varetektsfenngsling lørdag.

Lederen for Loyal To Familia, Shuaib Khan, ble pågrepet i sommer. Her forlater tilhørere rettslokalet i København etter Khans fengslingsmøte.

Foto: Jens Astrup / NTB scanpix

Unge, ikke-vestlige menn

Ifølge Møller domineres Brothas og LTF av innvandrerungdom med ikke-vestlig bakgrunn, bosatt i områdene rundt henholdsvis Mjølnerparken og Blågårds Plass. Lederen for LTF er Shuaib Khan, sønn av lokalpolitikeren Wallait Khan.

Khan ble løslatt fra fengsel på fredag, etter å ha sonet en dom for trusler mot en politimann.

Ifølge Møller var gjengsituasjonen i Danmark tidligere preget av at MC-klubben Hells Angels sloss med innvandrergjenger. Nå er de sistnevnte gjengene i større grad i krig med hverandre.

– De siste årene har det primært handlet om disse innvandrergjengene. Det er unge menn, med bakgrunn fra Midtøsten. De fleste er født og oppvokst i Danmark, men en hel del er også uten dansk statsborgerskap. Det er noe nytt.

– Varer til en av partene gir opp

Møller mener dansk politi tar gjengproblematikken på alvor. De siste månedene har politiet i København patruljert målrettet på Nørrebro. 65 personer som skal ha gjengtilknytning er pågrepet.

– Politiet har opprettet en visitasjonssone i disse områdene, som gjør at de kroppsvisitere folk uten en konkret mistanke. De har i lange perioder hatt et fly til å sirkle over denne delen av København, og filme for å kunne følge biler som kjører i flokk.

– Hvordan virker tiltakene?

– Som kriminolog synes jeg at tiltakene virker. Man har arrestert mange bandemedlemmer, man har konfiskert veldig mange våpen. Det er ikke det samme som at konflikten vil opphøre. Det kommer den formentlig ikke til å gjøre før Brothas overgir seg og blir en del av LTF, sier Møller.

Oppgjør mellom Hells Angels og Bandidos på 90-tallet

Ifølge Møller var gjengkriminaliteten i Danmark på 90-tallet i større grad preget av MC-klubben Hells Angels. Bildet er fra 1996, da et medlem av MC-klubben Bandidos ble skutt og drept av HA-medlemmer.

Foto: Polfoto / NTB scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt