Hopp til innhold

Spår ny intifada dersom Israel trapper opp voldsbruk

Midtøsten-ekspert, Nils Butenschøn, tror verden kan vente nye kraftige aksjoner fra Israel de nærmeste dagene etter at de tre israelske tenåringene er funnet drept på Vestbredden. Resultatet kan bli en ny intifada.

Israelere sørger over de drepte tenåringene

I SORG: Israelere sørger over de drepte tenåringene som ble funnet på Vestbredden mandag kveld.

Foto: JACK GUEZ / Afp

– Israel har allerede reagert veldig kraftig mot palestinerne i bortføringssaken. De har fart brutalt fram på Vestbredden for å finne disse folkene, og seks palestinere er drept, sier professoren ved Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo.

Nils Butenschøn

Professor ved Norsk senter for menneskerettighetere ved UIO, Nils Butenschøn tror det er veldig sannsynlig at drapene vil føre til israelske arrestasjonsbølger og militære aksjoner inn i de palestinske, okkuperte områdene.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

16 år gamle Naftali Frenkel og Gilad Shaar, og 19 år gamle Eyal Yifrach, som er bosettere på Vestbredden, ble sist sett i et kryss ved Hebron. Skoleelevene holdt på å haike fra Betlehem til Hebron.

Ifølge en israelsk radiokanal ble tenåringene funnet drept ti minutter unna. Et øyenvitne sier til TV-kanalen Channel 2 at likene ble funnet på et jorde, delvis tildekket av steiner og et pledd. Bjørn Hermann som er talsmann for det isralske firsvaret sier til NRK i kveld at de mener å vite hvem gjerningsmennene er.

– Kan vente arrestasjoner og militære aksjoner

Butenschøn sier Israels krisemøte mandag kveld vil vise hvor hardt israelerne kommer til å slå tilbake etter at de tre savnede israelske tenåringer ble funnet drept på Vestbredden mandag kveld.

Det avgjørende blir hvem israelerne holder ansvarlig for drapene, ifølge Butenschøn, som sier tidligere episoder har vist at Israel pleier å «reagere med store kanoner».

– Men at vi kan vente militære handlinger som følge av dette er ganske sikkert. Jeg tror det er veldig sannsynlig at det blir nye arrestasjonsbølger og militære aksjoner inn i de de okkuperte områdene, sier professoren til NRK.

Tviler på at Hamas står bak

Israel har allerede utropt Hamas som ansvarlig for bortføringen, mens Hamas på sin side hele veien har nektet for å stå bak. Funnet av de tre drepte tenåringene på Vestbredden mandag kan styrke mistanken mot palestinerne, men professoren tviler på at det er organisert sentralt.

– Jeg vil anse det som høyst usannsynlig at Hamas som organisasjon står bak bortføringen, men det er ikke usannsynlig at det kan være enten en utbrytergruppe eller en gruppe som ikke ønsker samarbeidsregjeringa mellom Hamas og Fatah, eller noe samarbeid mellom Israel og Palestina.

Han peker på at saken skiller seg ut fra tidligere bortføringssaker der Hamas eller Hizbollah har bortført israelere.

– I de tilfellene ble ikke ofrene drept, men brukt som forhandlingskort for å frigi palestinske fanger. Det at disse tre ungdommene er drept, peker ytterligere på at dette ikke er en handling utført av Hamas sentralt, mener Butenschøn.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

De re tenåringene ble mandag funnet drept på Vestbredden.

SE VIDEO: Her ble de tre tenåringene funnet drept.

Professoren tror heller ikke det er israelere som kan være skyldige i bortføringen, selv om hendelsen kom beleilig på grunn av mislykkede fredsforhandlinger, som Israel ble beskyldt for å være årsaken til.

– Dyp frustrasjon på palestinsk side

Butenschøn er overbevist om det iskalde forholdet mellom palestinerne og israelere nå bare blir verre.

– Vi kan se langt etter noen diplomatisk prosess mellom partene nå. Det er helt usannsynlig, også uavhengig av om de finner de skyldige eller ikke.

Ifølge professoren kan ytterligere opptrappinger av militære aksjoner fra israelsk side være gnisten som utløser ny intifada fra palestinsk side.

– Det har bygget seg opp en veldig dyp frustrasjon blant palestinere etter sammenbruddet i de USA-ledede fredsforhandlingene og illegale bosettinger.

– Det er ingen bevegelse i retning av bedre fremtid for palestinere, og det store håpet om en samlingsregjering mellom Fatah og Hamas henger i tynn tråd. Det er sannsynlig at det kan komme en ny intifada, sier han.

– Mange er redde for nye angrep

– Det er en veldig spent situasjon på Vestbredden nå, sier den palestinske journalisten Hamada Hamada til NRK mandag kveld.

Han har tidligere jobbet som frilanser for britiske Sunday Times og norske Dagbladet, og befinner seg nå på Vestbredden.

– Det har kommet opp flere militære sperringer, forteller Hamada, og minner om at mange har blitt arrestert i den siste tiden.

– Det mange frykter, er at flere politikere fra Hamas blir deportert fra Vestbredden til Gaza, sier journalisten, og legger til:

– Mange er redde for at Israel kommer til å rette kraftig angrep mot Gaza.

– Sterke reaksjoner

Saken har fått mye oppmerksomhet i mediene i Israel, og hæren har vært svært aktive i forsøket på å finne tenåringene og personene som kidnappet dem, forteller Norges Israel-ambassadør Svein Sevje NRK.

– Det er helt klart at reaksjonene har vært sterke i Israel. De har vært tilsvarende sterke på palestinsk side på grunn av aktiviteten til den israelske hæren for å lete etter dem, sier Sevje.

Saken har allerede fått følger for samarbeidet mellom israelerne og palestinerne, ifølge ambassadøren.

– Sikkerhetssamarbeidet synes å ha holdt, men det har skapt store spenninger på Vestbredden generelt, forteller Sevje.

De siste dagene har det antallet raketter som er skutt ut fra Gaza økt. Israelske myndigheter hevder at Hamas står bak.

– Da går det rett inn i diskusjonen om samarbeidsregjeringen mellom Hamas og Fatah, som ble opprettet like før dette skjedde for to og en halv uke siden, avslutter Sevje.

Paven maner til fred

Pave Frans fordømmer drapene på tre bortførte israelske tenåringer og minner om at vold avler vold.

– Drap på uskyldige mennesker er alltid en avskyelig og uakseptabel forbrytelse og en alvorlig hindring på veien mot fred, sa Vatikanets talsmann Federico Lombardi mandag.

Pave Frans sørger med ofrenes familier, og han sørger også med alle menneskene som lider nød som følge av hat, tilføyer Lombardi.

Paven ber herren om å inspirere alle til å tenke fredelige og forsonlige tanker, ifølge talsmannen.

SISTE NYTT

Siste nytt