Tillater storstilt hogst i Europas siste urskog

Den polske regjeringen har åpnet for hogst i Bialowieza-skogen til tross for sterke protester fra vitenskapsmenn, miljøaktivister og EU.

Bialowieza er en urskog der trærne har fått leve og dø

Bialowieza er en urskog der trærne har fått leve og dø uten menneskelig innblanding.

Foto: Peter Andrews / REUTERS

Regjeringen åpnet fredag for å hugge 180.000 kubikkmeter skog i løpet av de neste ti årene.

Miljøvern-aktivist i Polen

En aktivist hadde kledd seg ut i passende uniform før en demonstrasjon i Warszawa om Bielowieza-skogen tidligere i år.

Foto: KACPER PEMPEL / Reuters

Grunnen er at regjeringen frykter at en invasjon av barkebiller vil ødelegge store deler av urskogen dersom de ikke griper inn.

Tidligere har det vært snakk om å hugge 40.000 kubikkmeter skog, men nå har den polske regjeringen mer enn firedoblet det som skal hugges.

– Vi gjør dette for å begrense ødeleggelsen av viktige naturlige miljøer, for å begrense forsvinningen og migrasjonen av viktige arter fra området, sier den polske miljøvernministeren Jan Szyszko, til AFP.

Siste store urskog

Bialowieza-skogen er den siste store resten av skogene som en gang dekket det meste av den nordeuropeiske sletten som strekker seg fra Ural-fjellene til Pyreneene.

Skogen dekker rundt 3000 kilometer på grensen mellom Polen og Hviterussland og deler av har stått på Unescos verdensarvliste siden 1979.

Den er hjem for hundrevis av europeisk bison og rundt 60 andre pattedyr, 250 fuglearter, samt et utall insekter, planter og trær.

I urskogen vokser de høyeste trærne i Europa, 50 meter høye grantrær, samt 40 meter høye trær av eik og ask.

Hvert år besøker anslagsvis 150.000 turister området, av dem rundt 10.000 utlendinger.

Europeisk bison i skog

Bialowieza-skogen er hjem for den største stammen av europeisk bison, Europas største pattedyr.

Foto: Michal Kosc / Ap

– Ødelegger mer enn det hjelper

Vitenskapsmenn har ifølge Reuters sagt at Bialowieza er 8000 år gammel, men miljøvernminister Szyszko stiller spørsmål ved det og sa på radio i forrige uke at deler av skogen var laget av «menneskets driftige hånd» på land som for århundrer siden inkluderte åkre med hvete og hirse.

– Et forsøk på å bekjempe barkebillen med motorsag og øks vil ødelegge mer enn det hjelper, sier lederen for polsk Greenpeace, Robert Cyglicki.

Hans organisasjon har hjulpet til med å samle inn over 120.000 underskrifter fra folk som protesterer mot huggingen og de håper nå at den polske statsministeren, Beata Szydlo, vil gjøre om beslutningen.

Greenpeace og andre miljøorganisasjoner sier også hogsten kan føre til at EU innfører straffetiltak mot Polen fordi landet bryter EUs Natura 2000-prosjekt.

Polen med Bialowieza

SISTE NYTT

Siste nytt