Tegnell tror Norge vil kunne åpne til Stockholm neste uke

Med en synkende smittetrend i Sverige, tror den svenske statsepidemiologen at Norge og Danmark vil åpne for reise til flere regioner ved neste vurdering, blant annet Stockholm.

Slottet i Stockholm

På fredag sist uke åpnet Regjeringen for reiser til ytterligere fire svenske len: Värmland, Örebro, Östergötland og Kalmar. Det kommer i tillegg til de som allerede var grønne: Skåne, Blekinge og Kronoberg.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Anders Tegnell kunne på dagens pressekonferanse presentere svært gode tall for smittesituasjonen i Sverige.

– Sverige fortsetter trenden med en rask nedgang i antall tilfeller, og antallet alvorlige innlegginger begynner å nærme seg null. Dette er også positivt for våre reisende, både til og fra Sverige, sier han.

Ifølge Folkhälsomyndigheten ligger Sverige som helhet nå på et smittetall på 34 nye tilfeller per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene.

– Det er et tall som raskt minsker, påpeker Tegnell.

Tegnell, pressekonferanse 28. juli

Tegnell under dagens pressekonferanse i Solna, i nærheten av Stockholm.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

– Norge og Danmark vil raskt kunne åpne for flere regioner

Tegnell spår at både Danmark og Norge raskt vil kunne åpne til flere regioner enn de som allerede er det.

– Danmark og Norge har jo nylig åpnet for ulike regioner, og det vil raskt bli flere og flere regioner som blir aktuelle. Om det fortsetter på denne måten vil til og med Stockholm bli aktuelt, muligvis neste uke, sier epidemiologen.

Han minner allikevel om at selv om smitten går ned i Sverige generelt, er den fortsatt høy i enkelte regioner.

– De regionale forskjellene er veldig store. Det går fra 6 til 70 tilfeller de 14 siste dagene per 100.000 innbyggere, sier Tegnell.

Men i den store helhet, er epidemiologen positiv.

– Det at vi så stabilt, i Sverige som helhet, har kommet ned på dette nivået, er veldig lovende. Det betyr at det å reise snart kommer til å bli mer og mer normalt.

Oppdatert kart over røde og grønne land ifm korona. 24. juli 20202

På fredag sist uke kom Regjeringen med sine nye reiseråd. Spania og Andorra fikk «rød» status, mens det ble åpnet for ytterligere fire svenske len, i tillegg til Ungarn.

Foto: Grafikk: Hilda Klaveness

Bekymringsverdig trend i Europa

Samtidig viser Tegnell til bekymringsverdige tall rundt om i verden. Også i Europa.

– Europa har lenge hatt en positiv trend, men nå begynner det å svinge opp igjen. Spania og Belgia, Romania, og en del andre land har nå et økende antall tilfeller, sier han.

I det siste har flere land, deriblant Norge, frarådet innbyggerne å reise til Spania. I dag varsler FHI om at Belgia kan få rød status i løpet av uken. Der er smittetallet på rundt 30.

Også Storbritannias statsminister Boris Johnson advarer i dag om at det er «urovekkende tegn til en ny smittebølge i Europa».

Status Norge

Sist oppdatert: 13.08.2020
342
Siste uke
15
Innlagt
256
Døde

SISTE NYTT

Siste nytt