NRK Meny
Normal

Syriakrigens yngste ofre

Noen har sett søsken og foreldre dø. Andre lever med skader og kuler i kroppen. Krigen i Syria har tatt en trygg hverdag fra tusenvis av barn og påført dem både fysiske og psykiske sår.

Fire år gamle Shahad blir skremt når hun ser fly etter at huset hjemme ble truffet i et bombeangrep. Storebroren hennes og lillesøsteren ble drept i angrepet. Hun er en av flere barn og unge som FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) presenterer i en rapport som legges fram i dag.

Krigen i Syria er inne i sitt tredje år og over 2,2 millioner mennesker er drevet på flukt inn i nabolandene. Mange av dem er barn som har mistet en av foreldrene sine, noen har kommet bort fra dem og må klare seg på egen hånd.

For mange av de 1,1 millioner syriske barna som er på flukt, byr hverdagen på store utfordringer, kommer det fram i en rapporten.

– Nå må verdenssamfunnet gjøre noe for å redde en hel generasjon traumatiserte syriske barn som lider, sier den kjente FN-ambassadøren Angelina Jolie.

Hun står sammen med FNs høykommissær for flyktninger, António Guterres, bak rapporten.

Ingen skolegang

Ni år gamle Kinana og faren

Ni år gamle Kinana ble fortvilet da hun mistet skoleveska si. Nå jobber hun med leksene sammen med faren.

Foto: UNHCR

FN er bekymret for at en hel generasjon i Syria skal gå glipp av utdanning. Bare i Libanon er det nå registrert 270.000 syriske barn i skolealder. Mange av dem holder seg stort sett inne i teltet eller den trange leiligheten familien lever i hver eneste dag.

– Skolen er det beste i livet, sier 12 år gamle Jeb Jannine. Hun er en av de heldige som får skolegang. For mange av flyktningbarna er skolen et trygt sted hvor livet ligne litt på det normale, der de kan være trygge og der de kan være med venner.

Men mange får ikke dette tilbudet. Mer enn halvparten av de syriske barna i Jordan går ikke på skole, og i Libanon anslås det at 200.000 syriske flyktningbarn i skolealder står uten et tilbud ved slutten av året.

– Våre liv er ødelagt. Vi blir ikke utdannet, og uten utdannelse har vi ingen muligheter, sier Nadia, som nylig har kommet som flyktning fra Syria til Zaatari-leiren i Jordan.

Må forsørge søsknene

Ni år gamle Soundos

Soundos ble skutt i hodet i juni 2011. Nå lever hun med rester av ammunisjon i kroppen, fordi det er for risikabelt å fjerne det.

Foto: UNHCR

Studien dokumenterer at flyktningbarn ofte er den viktigste forsørgeren i husholdningen. Mer enn 70.000 syriske flyktningfamilier lever uten fedre, og mer enn 3.700 flyktningbarn er enten uten ledsagere eller atskilt fra foreldrene sine.

I Zaatarileiren bor også 15 år gamle Khaled. Før krigen bodde han sammen med moren sin, men han og søsknene kom bort fra henne da de flyktet. Når han blir spurt om han savner henne, dytter han litt på baseballcapsen før han svarer:

– Jeg savner å ha henne her, å sitte sammen med henne, å se ansiktet hennes.

15-åringen syns det kan være en stor og voldsom oppgave å beskytte søsknene og å skaffe dem mat.

– Det var skremmende å være her alene. Jeg har fått ansvaret for dem, hvis noe skulle skje med dem, vil jeg ikke kunne leve med meg selv, sier han.

Barna må jobbe

13 år gamle Abdallah står opp klokka sku om morgenen og går ut etter tørt brød. Han kjøper biter av familiene i leiren og selger det videre til en jordansk mann som forer dyrene sine med det.

– Pappa var bonde, vi pleide å ha det godt. Nå skaffer jeg familien mat på bordet, sier 13-åringen.

Mange familier på flukt er også så fattige at de sender barna sine for å arbeide og skaffe inntekt til husholdningen. I både Libanon og Jordan skal barn helt ned i sjuårsalderen ha jobbet lange dager for lite lønn og noen ganger under farlige forhold med risiko for utnytting.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt