Hopp til innhold

Diplomater ut, hjelpearbeidere inn

Myndighetene i Syria utviser 17 diplomater fra flere vestlige land, samme dag som landet inngår en avtale om omfattende FN-hjelp til den hardt prøvede befolkningen.

Syrias ambassade i Ankara, Tyrkia

Opprørspoliti på vakt utenfor Syrias ambassade i Tyrkias hovedstad Ankara. Fordi Tyrkia utviste Syrias charge d'affaires, har Syria i dag utvist Tyrkias ambassadør.

Foto: Burhan Ozbilici / Ap

Utenriksdepartementet i Syrias hovedstad Damaskus legger ikke skjul på hvorfor 17 diplomater er erklært «persona non grata» – uønskede personer:

– Noen stater har nylig informert ledere og ambassade-ansatte ved våre diplomatiske representasjoner at de ikke lenger er velkomne, skriver departementet i en uttalelse.

Sju ambassadører må hjem

Derfor har Syria til gjengjeld erklært ambassadørene fra USA, Storbritannia, Frankrike og Tyrkia persona non grata. Det samme gjelder Canadas, Italias og Spanias ambassadører, og ambassadepersonale fra Belgia, Bulgaria og Tyskland.

I uttalelsen fra Syrias utenriksdepartement heter det at Syria «fortsatt tror på betydningen av dialog, basert på prinsipper om likhet og gjensidig respekt», og at diplomati er «et nødvendig redskap» for å løse uoverensstemmelser mellom nasjoner.

– Vi håper at de landene som startet denne utviklingen, vil holde seg til de samme prinsippene og tillate at forbindelsene blir normalisert igjen, skriver syrisk UD.

Etter massakren i Houla i slutten av mai, der over 100 mennesker ble drept, valgte en rekke land å utvise syriske diplomater. Massakren var en av de verste i Syria siden opprøret startet for over 14 måneder siden.

Lover å tillate nødhjelp

John Ging leder FNs nødhjelpsoperasjoner

John Ging leder FNs nød-hjelpsoperasjoner.

Foto: Reuters

Samme dag som utvisningen fra Damaskus ble kjent, melder FN at myndighetene i det borgerkrigsherjede landet omsider har garantert hjelpearbeidere adgang til fire hardt rammede provinser.

– Den skriftlige avtalen om dette ble inngått i Damaskus med regjeringsrepresentanter, sier FNs representant John Ging, som ledet møtet.

Nødhjelpere fra ni FN-organisasjoner og sju frivillige organisasjoner skal ifølge avtalen få visum og gis adgang til krigsherjede områder.

– De får bevege seg fritt, og uforstyrret gi nødvendig humanitær hjelp, sier Ging.

Minst 1 million mennesker trenger hjelp etter over et år med blodig konflikt.

Nødhjelp smugles fra Libanon til Syria

I mangel av offisiell nødhjelp er medisiner blitt smuglet inn til Syrias feltsykehus fra nabolandene - her pakkes en forsendelse for å bli smuglet over grensen fra Libanon.

Foto: Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt