Syria godtar Annans 6-punktsplan

Regjeringen i Syria har gått med på Kofi Annans 6-punktsplan for å få slutt på blodbadet i landet.

Homs, Syria

Himmelen over Homs 20. mars viste at kampene ikke er over heller her. Men i dag besøkte president al-Assad byen.

Foto: Ap

En talsmann for Annan opplyste dette i Genève i dag.

– Syrias regjering har skrevet til spesialutsending Kofi Annan og akseptert hans 6-punktsplan, godkjent av FNs sikkerhetsråd, sier Annans talsmann Ahmad Fawzi.

– Annan ser dette som et viktig første skritt for å få stanset voldshandlingene og blodsutgytelsene og få brakt inn nødhjelp til de som lider, sier Fawsi.

Miljø for politisk dialog

Han tror også at avtalen skal kunne skape et miljø for politisk dialog som kan gi den syriske befolkningen mulighet til å nå målene sine.

Kofi Annan skrev straks tilbake til president Bashar al-Assad og ba ham sette i gang de lovede tiltakene med én gang.

Det viktigste punktet i planen er – etter hvert – å få stanset alle kampene og la FNs overvåkere komme inn og kontrollere våpenhvilen.

Ifølge planen må regjeringen straks trekke ut alle tyngre våpen fra byer der det er opprør og kamper. Humanitære organisasjoner skal få adgang til alle områder der det har vært eller er kamper. Og en daglig våpenhvile på to timer skal sørge for at hjelpen kan slippe til umiddelbart.

Al-Assad på tur til Homs

Annan krever også at de mange som er blitt fengslet i løpet av det siste året under opprøret skal slippes ut.

– Arbeidet med en vellykket gjennomføring av planen er ifølge Annan det viktigste nå, ikke bare for det syriske folket, men for hele regionen og det internasjonale samfunnet, sier Fawzi.

Samtidig blir det meldt fra Damaskus at Syrias president Bashar al-Assad besøkte bydelen Baba Amr i Homs i dag, der de hardeste kampene mellom opprørerne og regjeringsstyrkene fant sted i forrige måned. Mange hundre innbyggere ble drept i kampene her.

Over 9000 mennesker er drept i Syria under oppstanden som startet i mars i fjor.

SISTE NYTT

Siste nytt