Hopp til innhold

Sverige har sikre bevis på ubåtkrenkelse

Statsminister Stefan Löfven sier det er fullstendig uakseptabelt at fremmede makter har tatt seg inn i svenske farvann. – Vi kommer til å forsvare våre territorielle integritet med alle tilgjengelige middel, sier han.

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, sier de krever respekt for sine territorielle grenser og at de kommer til å forsvare seg med alle tilgjengelige midler mot eventuelle inntrengere.

Statsminister Stefan Löfven, forsvarsminister Peter Hultqvist og forsvarssjef Sverker Göranson bekrefter på en pressekonferanse fredag formiddag at en mindre ubåt har krenket svensk territorium.

– Forsvarsmakten kan nå bekrefte at en mindre ubåt har krenket svensk territorium. Om dette er det ingen tvil. Vi kan utelukke alle andre alternativ. Sverige ble utsatt for en grov og uakseptabel krenkelse av en fremmed makt, sier forsvarssjef Sverker Göranson.

– Vi kan bekrefte at en mindre ubåt krenket 
svensk territorium i oktober, sier forsvarssjef Sverker 
Goranson.

– Dette er en svært alvorlig konklusjon. Jeg ville ikke gjort det om jeg ikke følte meg helt trygg på vår konklusjon som i detalj er forevist regjeringen, sier han videre.

– Den avgjørende observasjonen er gjort av forsvarsmaktens egne sensorer. Den ble gjort mulig av et kvalifisert operativt svensk oppdrag, sier forsvarssjefen.

Forsvaret kan ikke bekrefte hvilken nasjon som sto bak krenkelsen.

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) sier de ikke skal ha noen fremme lands undervannsvirksomhet i sine farvann.

Vil benytte militære tvangsmiddel om nødvendig

Statsminister Stefan Löfven sier det er fullstendig uakseptabelt at fremmede makter har tatt seg inn i svenske farvann.

– Vi skal ikke ha noen fremmed undervannsvirksomhet i vårt hav. Vi krever at Sveriges grenser respekteres, sier han.

Han advarer om at den som overveier å på ulovlig vis å ta seg inn i svensk territorium skal være klar over hvilken enorm risiko det vil innebære for dem som kan være direkte innblandet i en slik krenkelse.

– Vi kommer til å forsvare våre territorielle integritet med alle tilgjengelige middel. Forsvaret har alle de rettighetene de trenger for i et kritisk øyeblikk kunne forhindre at en fremmed farkost kommer unna, også i sistehånd med militære tvangsmiddel, sier han videre.

Sverige er et fredelig land. Vi er alliansefrie, vi har unngått krig i 200 år. Men vi kommer alltid til å kreve respekt for vår territorielle integritet. Det gjelder i dag og det framover, avslutter han.

Pressekonferanse i dag

Et sonarfoto viser bunnspor som stammer fra en militær ubåt, ifølge forsvarssjef Sverker Göranson. Dette er et av flere bevis Forsvaret legger til grunn for konklusjonen om at en fremmed miniubåt har vært i svenske farvann.

– Lydsporbevis

Stefan Ring, militærstrategisk ekspert ved Forsvarshøyskolen i Sverige sier til TT at de sikre bevisene nok kan bestå av lydopptak fra hydrofoner som ble senket ned i vannet under spaningsoppdraget (se video av dette i klippet under).

I starten av november ble flere fartøyer fra den svenske marinen observert av vitner i Stockholms skjærgård, til tross for at ubåtjakten var avsluttet, ifølge avisen Expressen.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «SVT - Supertekniken som ska hitta ubåten» i nytt vindu

Mulig ubåt utenfor Stockholm (uthevet med mørknet)

Dette er et av bildene som hever å skulle være av en fremmed ubåt i Stockholms skjærgård, i oktober i år.

Foto: privat / Försvarsmakten

Ukelang intens jakt

Jakten på det Forsvaret omtalte som fremmed undervannsaktivitet startet 17. oktober, og den intense jakten varte i en uke. Da gikk operasjonen over i en ny fase hvor mindre enheter lette på havet, og mye materiale som var sanket inn skulle analyseres.

Under søket opplyste det svenske forsvaret at det hadde gjort flere observasjoner i skjærgården, men at det bare var øyenvitners forklaringer som hadde vært interessante. Alle fem observasjoner de regnet som tilstrekkelig troverdige, kom som tips fra allmennheten.

Det russiske tankskipet NS Concord lå i flere dager stille utenfor Stockholms skjærgård, og ble mistenkt for å være en eventuell miniubåts moderskip. Dette har selskapet som eier båten benektet.

Også et russisk forskningsfartøy var i området i perioden, og ble av noen satt i sammenheng med en eventuell undervannsoperasjon. Den skal ha hatt problemer med en propell, og forsvant ut av området da de fikk reparert denne.

Hverken det svenske forsvaret eller den politiske ledelsen har sagt at de tror Russland skal ha hatt noe med den eventuelle ulovlige undervannsaktiviteten å gjøre. Men det har vært mye spekulasjoner i media, med referanser til den kalde krigen hvor ubåt-aktivitet fra russisk side var mye omtalt. En russisk ubåt gikk da også på grunn i den svenske skjærgården i 1981.

SISTE NYTT

Siste nytt