Holdt kontakten med nazi-parti fra sykehuset

Drapstrusler, ran og et angivelig psykisk sammenbrudd førte til at nazilederen Vjatsjeslav Datsik ble sperret inne på psykiatrisk sykehus.

Vjatsjeslav Datsik

Vjatsjeslav Datsik fotografert under en kamp.

Foto: Skjermdump: YouTube

Vjatsjelav Datsik

Datsik fotografert foran et flagg med påskriften SS Oslo.

Foto: Skjermdump / You tube

Den russiske kickbokseren og ultranasjonalisten, kjent som «The Mad Man» og «Røde Tarzan», søkte tirsdag politisk asyl i Norge , etter å ha rømt fra en psykiatrisk institusjon i St. Petersburg.

Ekstremt aggressiv

Vjatsjeslav Datsik ble født i daværende Leningrad i Russland i 1977. Han er en forhenværende kickbokser og kampsportutøver.

Selv om han ikke har en lang merittliste å vise til, gjorde han seg bemerket da han slo ut vinneren av Ultimate Fighting Championship Andrei Avlovski i et kampsportmesterskap i 1999.

Hans ekstreme aggresjon i ringen skremte også vannet av både hans motstandere og publikum, skriver Russia Today.

Psykiske problemer

Etter å ha tapt seks kamper på rad i perioden 2001 til 2003, gikk Datsik under jorden. Det førte igjen til en rykteflom om at russeren angivelig skulle ha omkommet i en togulykke.

Men i 2007 dukket han igjen opp i offentligheten, da han ble arrestert for å ha ranet en rekke butikker i hjembyen St. Petersburg over en seksmånedersperiode, ifølge Cnews.ru.

De rettssakkyndige konkluderte med at Datsik hadde psykiske problemer, og han ble derfor dømt til behandling i en lavsikkerhets-institusjon.

Organiserte nazi-marsj fra fengselet

Det var dette sykehuset han rømte fra i august i år, før han troppet opp på trappa til Politiets utlendingsenhet i Oslo tirsdag denne uken.

Fra sykehuset skal ha ha holdt kontakt med vennene i det forbudte ultranasjonalistiske partiet Slavisk forbund via mobiltelefon og gjennom besøk.

Slavisk forbund

Medlemmer av Slavisk forbund demonstrerer i Moskva i mars i fjor. Vjatsjeslav Datsik skal ha organisert denne marsjen fra institusjonen han var innlagt ved.

Foto: ANDREI SMIRNOV / AFP

Fra sykehuset skal han ha vært med på å organisere en marsj i regi av partiet i fjor, opplyser leder av Slavisk forbund Dmitri Demushkin til Russia Today.

Brukte håndkle for å rømme

I Russland går nå debatten om hvordan det var mulig for Datsik å rømme fra sykehuset og ta seg til Norge.

Russeren var ute og gikk tur på sykehusområdet med en sykepleier, da han ved hjelp av et håndkle fikk løftet opp piggtrådgjerdet og forsvant.

– Han bare rev det opp og gikk, forteller direktør Leonid Efremov ved det psykiatriske sykehuset.

Efremov forteller at sykehuset verken har væpnede vakter eller avanserte sikkerhetssystemer.

– Dette stedet er ment for vanlige pasienter. Kanskje politiet og retten ikke kjente til forholdene her før de sendte ham hit, sier Efremov.

Forbudt i Russland

Slavisk forbund ble grunnlagt av Dmitri Demushkin i 1999.

I april i år ble partiet forbudt av byretten i Moskva, etter påstander om at medlemmene sympatiserte med en ideologi tilsvarende den Adolf Hitler sto for i nazi-tyskland på 30 og 40-tallet.

Ifølge bloggen Englishrussia har partiet rundt 1000 aktive medlemmer i den russiske hovedstaden, og 80 i St. Petersburg hvor Datsik holdt til.

Selv om gruppen selv sier de ikke oppfordrer til vold, er medlemmer mistenkt for flere raserelaterte angrep på mennesker i Russland.

SISTE NYTT

Siste nytt