Idrettsproffer reiser rundt på Krim for å støtte ukrainske soldater

SIMFEROPOL (NRK): For to uker siden var de på Majdan i Kiev under revolusjonen. Nå reiser de profesjonelle motorsportutøverne rundt på Krim for å støtte beleirede ukrainske soldater.

Sju medlemmer av ukrainsk vennegjeng

Sju medlemmer av vennegjengen som kjører rundt på Krim-halvøya for å muntre opp ukrainske soldater.

Foto: Kristian Elster / NRK

– Jeg hjalp til med førstehjelp på Majdan. Jobben min var å frakte skadde til sykehus.

Det sier den 32 år gamle IT-spesialisten Maxim til NRK.no utenfor den beleirede ukrainske militærbasen Perevalnoje.

Sammen med en vennegjeng har han dratt til Krim-halvøya for å vise sympati og støtte for de mange tusen ukrainske soldatene som sitter fast i leire, baser og våpenlagre rundt om på Krim.

– Vi er 28 stykker som kjører rundt i 14 biler, to i hver bil, til de forskjellige leirene. Vi deler oss opp, så hit til Perevalnoje kom ti av oss i fem biler, sier Maxim.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Maxim fra Kiev og russiske soldater

Den 32 år gamle IT-spesialisten Maxim reiser rundt på Krim for å støtte beleirede ukrainske soldater. Når NRK.no tar ham med bort til to av de russiske beleirne, er stemmen avslappet og normal mellom de tre.

Foto: Kristian Elster / NRK

Motorsportsutøvere

Vladimir fra Kiev

Vladimir fra Kiev er til hverdags profesjonell motorsportsutøver, men reiser nå rundt på Krim-halvøya.

Foto: Kristian Elster / NRK

Maxim forteller at selv om han er IT-spesialist er de fleste i gjengen motorsportsutøvere, flere av dem profesjonelle.

På spørsmål om noen av utøverne er kjente, svarer Maxim at de ikke er berømte, men «soldater er jo interessert i fart og motor, så mange av dem vet hvem vi er».

Den mest kjente av dem er motorsyklisten Slavomir Khilinskij som har egen hjemmeside, og også en video på Youtube der han viser frem sine kunster.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Drar videre etter noen timer

Gjengen tilbringer bare noen timer ved hver leir, før de drar videre. Før de kom til Perevalnoje hadde de besøkt en leir med ukrainske grensevakter i Massandra, sju-åtte mil unna og ikke langt fra feriebyen Yalta.

– Vi ga dem mat og sigaretter som vi hadde med oss og spurte om de trengte noe. Først og fremst er det viktig for dem å se at noen støtter dem. De føler seg veldig ensomme, sier Maxim.

Ved Perevalnoje er fortsatt leiren omringet av tungt bevæpnete russiske soldater, selv om stemningen torsdag var noe mindre spent enn da NRK.no besøkte militærleiren tirsdag i denne uken.

– Her har vi ikke fått slippe inn til de ukrainske soldatene, men vi ringte dem og sa at vi sto utenfor og støttet dem, forteller Maxim.

– I mitt eget land

Slavomir Khilinskij

Motorsyklisten Slavomir Khilinskij foran bilen han bruker til rallystevner - og til å kjøre rundt på Krim-halvøya og støtte ukrainske soldater.

Foto: Kristian Elster / NRK

Som Maxim var også Slavomir Khilinskij aktiv på Majdan under revolusjonen for to uker siden som endte med president Viktor Janukovitsj’ avgang.

– Jeg fraktet medisiner og kjørte sårede, sier Khilinskij til NRK.no.

Han forteller at da de kjørte til Krim ble de stoppet i en veikontroll ved skillet mellom Krim-halvøya og resten av Ukraina, men at det ikke var noe problem å slippe gjennom.

Selv om det både er store mengder russiske soldater på Krim, i tillegg til lokale borgervernsgrupper av etniske russere, sier Khilinskij at han ikke redd.

– Jeg er ikke redd fordi jeg ikke provoserer, sier Slavomir Khilinskij. Og så legger han til med klar overbevisning i stemmen: – Først og fremst er jeg ikke redd fordi jeg er i mitt eget land.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Uro på Krim-halvøya» i nytt vindu

SISTE NYTT

Siste nytt