Hopp til innhold

Støre: - Steining stanset

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier at Iran har stanset den planlagte steiningen av to mennesker i Iran. 

Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

- Iransk UD opplyser nå at lederen for domstolvesenet nå har besluttet at henrettelesen, som var planlagt i morgen, nå er avblåst, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til NRK.

LES OGSÅ: Iranske kvinner mot steining

Hør: Steining stoppet

Dette skjedde etter sterke protester fra flere europeiske land og menneskerettighetsorganisasjoner mot den iranske beslutningen.

Fengslet i 11 år

Det var den norskiranske menneskerettighetsaktivisten Mahmood Amiry-Moghaddam som brakte saken til norske myndigheter. 

En 43 år gammel trebarnsmor er dømt for utroskap. Torsdag klokken 9 lokal tid skal både hun og mannen hun hadde et forhold til steines til døde i byen Takestand, advarte norskiraneren tidligere i dag.

Informasjonen skal han og antisteiningskampanjen Stop Stoning Forever ha fått fra sikre kilder.

LES MER OM STOP STONING FOREVER CAMPAIGN HER

- Alle forberedelsene, som å grave ned hullene hvor disse to skal bli plassert, kvinnen til livet og mannen til brystet, skal ha allerede blitt gjort, sa Amiry-Moghaddam.

Paret har begge sittet i fengsel i elleve år, og har et elleve år gammelt barn sammen. I tillegg har de barn fra hvert sitt ekteskap.

LES OGSÅ: Steining og pisking for incest.

Brev til UD

– Bare internasjonale reaksjoner kan redde dem, mener Amiry-Moghaddam.

Mahmood Amiry-Moghaddam

– Myndighetene i Iran benekter at det i det hele tatt benyttes steining, like fullt skjer det i regi av lokale myndigheter, sier Mahmood Amiry-Moghaddan.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Derfor sendte han et brev til Utenriksdepartement straks han ble klar over den planlagte henrettelsen, der han oppfordret Norge til å protestere mot handlingen.

Få timer etter at saken var offentlig kjent, innkalte Støre den iranske ambassadøren i Oslo for å protestere mot henrettelsene.

– Norge protesterer på det sterkeste mot den planlagte steiningen. Steining er en barbarisk straffemetode som helt klart er i strid med Irans internasjonale menneskerettighetsforpliktelser, sier Støre.

- Får konsekvenser

Samtidig advarer utenriksministeren Iran mot at det kan få konsekvenser dersom steiningen likevel blir gjennomført

– Jeg videreformidlet til den iranske ambassadøren at lederen for Stortingets utenrikskomité ikke vil anbefale å gjennomføre utenrikskomiteens planlagte besøk til Iran neste uke dersom steiningene gjennomføres, sier han.

- Kvinner skal aldri steines.

LES OGSÅ: Amina Lawal frikjent.

Iran nekter

Iranske myndigheter nekter for at henrettelser ved steining har blitt praktisert siden 2002.  

– Men steining praktiseres likevel, blant annet foreligger det sikre bevis for at to personer ble steinet til døde i mai i fjor i byen Mashad øst i Iran. Den hendelsen er også nevnt i Amnesty Internationals siste rapport om Iran, ifølge norskiraneren.

– Vi er bekymret for at steining som straff forekommer langt hyppigere enn antatt. Det er spesielt grunn til å tro at dette forekommer i områder som ligger lengre unna Teheran. Iranske medier har forbud mot å nevne ordet "steining", og saken om de to som ble steinet i Mashad ble nevnt som "henrettelse" i lokal medier, sier Amiry-Moghaddam.

Han forklarer videre at selv om Iran har inngått avtale med EU om å slutte å bruke steining, er straffemetoden ikke fjernet fra iransk lov.

Demonstrasjon mot steining i Brussel

En kvinne er med på å rekonstruere steining under en demonstrasjon i Brussel i 2005.

Foto: YVES LOGGHE / AP

SISTE NYTT

Siste nytt