- Iransk UD opplyser nå at lederen for domstolvesenet nå har besluttet at henrettelesen, som var planlagt i morgen, nå er avblåst, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til NRK.
Hør:
Dette skjedde etter sterke protester fra flere europeiske land og menneskerettighetsorganisasjoner mot den iranske beslutningen.
Fengslet i 11 år
Det var den norskiranske menneskerettighetsaktivisten Mahmood Amiry-Moghaddam som brakte saken til norske myndigheter.
En 43 år gammel trebarnsmor er dømt for utroskap. Torsdag klokken 9 lokal tid skal både hun og mannen hun hadde et forhold til steines til døde i byen Takestand, advarte norskiraneren tidligere i dag.
Informasjonen skal han og antisteiningskampanjen Stop Stoning Forever ha fått fra sikre kilder.
- Alle forberedelsene, som å grave ned hullene hvor disse to skal bli plassert, kvinnen til livet og mannen til brystet, skal ha allerede blitt gjort, sa Amiry-Moghaddam.
Paret har begge sittet i fengsel i elleve år, og har et elleve år gammelt barn sammen. I tillegg har de barn fra hvert sitt ekteskap.
Brev til UD
– Bare internasjonale reaksjoner kan redde dem, mener Amiry-Moghaddam.
– Myndighetene i Iran benekter at det i det hele tatt benyttes steining, like fullt skjer det i regi av lokale myndigheter, sier Mahmood Amiry-Moghaddan.
Foto: Gaute Zakariassen / NRKDerfor sendte han et brev til Utenriksdepartement straks han ble klar over den planlagte henrettelsen, der han oppfordret Norge til å protestere mot handlingen.
Få timer etter at saken var offentlig kjent, innkalte Støre den iranske ambassadøren i Oslo for å protestere mot henrettelsene.
– Norge protesterer på det sterkeste mot den planlagte steiningen. Steining er en barbarisk straffemetode som helt klart er i strid med Irans internasjonale menneskerettighetsforpliktelser, sier Støre.
- Får konsekvenser
Samtidig advarer utenriksministeren Iran mot at det kan få konsekvenser dersom steiningen likevel blir gjennomført
– Jeg videreformidlet til den iranske ambassadøren at lederen for Stortingets utenrikskomité ikke vil anbefale å gjennomføre utenrikskomiteens planlagte besøk til Iran neste uke dersom steiningene gjennomføres, sier han.
Iran nekter
Iranske myndigheter nekter for at henrettelser ved steining har blitt praktisert siden 2002.
– Men steining praktiseres likevel, blant annet foreligger det sikre bevis for at to personer ble steinet til døde i mai i fjor i byen Mashad øst i Iran. Den hendelsen er også nevnt i Amnesty Internationals siste rapport om Iran, ifølge norskiraneren.
– Vi er bekymret for at steining som straff forekommer langt hyppigere enn antatt. Det er spesielt grunn til å tro at dette forekommer i områder som ligger lengre unna Teheran. Iranske medier har forbud mot å nevne ordet "steining", og saken om de to som ble steinet i Mashad ble nevnt som "henrettelse" i lokal medier, sier Amiry-Moghaddam.
Han forklarer videre at selv om Iran har inngått avtale med EU om å slutte å bruke steining, er straffemetoden ikke fjernet fra iransk lov.
En kvinne er med på å rekonstruere steining under en demonstrasjon i Brussel i 2005.
Foto: YVES LOGGHE / AP