Hopp til innhold

Spor av nervegift i sitrusfrukt i Norge og Sverige

Hver femte sitrusfrukt som ble undersøkt av det svenske mattilsynet, inneholdt spor av en nervegift som kan skade hjernens utvikling. I Norge er den også funnet i flere produkter. EU forbyr all bruk av klorpyrifos.

Sitroner og lime

(Illustrasjonsfoto) I Norge er klorpyrifos funnet i flere sitrusfrukter.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Det lukter så godt og det kjennes så sunt å få de vinterviktige C-vitaminene i seg. I disse dagene før jul er vi mange som koser oss med solfriske klementiner og appelsiner.

Men i flere europeiske land advares forbrukerne nå. Både i både Sverige og Tyskland er rester av et farlig insektmiddel funnet på de friske fruktene.

Farligere enn man tidligere har trodd

Klorpyrifos er et av verdens vanligste insektmiddel, melder Sveriges Television. Nå er det funnet rester av giften på mandariner fra Marokko, lime fra Brasil og appelsiner fra Spania i svenske butikker.

Funnene er under dagens grenseverdier, men studier viser at middelet er langt farligere enn det man tidligere har trodd og viser at det ikke har vært mulig å fastslå hva som er en sikker grenseverdi for mennesker.

– Det er vanskelig å fastslå hva som er et sikkert nivå, sier toksikolog Anneli Widenfalk hos det svenske mattilsynet.

Forbudt i EU

EUs mattilsyn hadde anbefalt et forbud slik både Norge og åtte andre europeiske land har innført.

Fredag fulgte EU-kommisjonen etter og et forbud innføres fra og med januar 2020.

– Stoffet er spesielt skadelig for fostre og barn. Det kan påvirke utviklingen av hjernen og nervesystemer og kan føre til adferdsendringer. Det sier Abdelkarim Abdellaue, sjef for avdelingen for nasjonale godkjenninger i Mattilsynet i Norge til NRK.

Abdelkarim Abdellaue

Klorpyrifos kan påvirke utviklingen i hjernen, sier Abdelkarim Abdellaue hos Mattilsynet i Norge.

Foto: Privat

Han sier stoffet ble forbudt i Norge fordi det kan skade både miljøet og helsa til folk.

Funnet i flere produkter i Norge

Klorpyrifos er funnet i økologisk lime fra Colombia, skriver norske Mattilsynet i sin årlige rapport fra 2018 som ble lagt fram i september.

Den er også funnet i appelsiner fra Egypt, grapefrukt fra Israel og Tyrkia, spisedruer fra Chile og klementiner fra Spania.

I Norge er det forbudt å bruke klorpyrifos, men frukt med middelet har altså havnet i norske butikker når de kommer fra land der insektmiddelet ikke er forbudt.

I 2017 ble giften funnet i skallet på hver tredje appelsin og grapefrukt og hver fjerde mandarin i Tyskland, skriver Der Spiegel.

Farlig for fosteret

Også EUs mattilsyn EFSA, har fastslått at giften er farlig for fosteret i mammas mage og for barn. Men det er en påstand som møter kraftige protester fra industriens talsmenn som jobber for å få godkjenningen i EU forlenget.

En av grunnene til at stoffet har vært godkjent fram til nå, er at de fleste studiene av klorpyrifos har vært finansiert av storindustrien som ønsker å bruke det. Det mener forskerassistent Axel Mie på Karolinska institutet, som er et av Europas største medisinske institutt.

– Jeg og mine kolleger har funnet ut at klorpyrifos påvirker hjernes arkitektur når man blir utsatt for det under hjernens oppbygging. Dette er ikke blitt rapportert i de industrifinansierte studiene, sier han til den svenske kringkasteren.

Klementin

Klorpyrifos er funnet på klementiner fra Spania, opplyser Mattilsynet.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Usikkert om det kan vaskes vekk

Giftekspert Ketil Hylland, som er professor i toksikologi ved Universitetet i Oslo sier klorpyrifos er i den samme stoffgruppe som nervegasser som brukes i krigføring.

– Det er klart at konsentrasjonen som brukes er lavere, men dette er et stoff som burde forbys, sier han til NRK.

Vi tenker kanskje at det som er utsiden av frukten er noe vi kan fjerne, men det er klart at vi tar på frukten og da kan vi få insektmiddelet på hendene, forklarer han.

Ketil Hylland

Professor Ketil Hylland sier det er usikkert om man får vasket bort insektmiddelet fra skallet på frukten.

Foto: Ingrid Nordheim / NRK

– Jeg foretrekker å kjøpe økologisk frukt, for man vet ikke helt om hjelper å vaske eller prøve å gni vekk ting fra skallet. Det kommer helt an på når frukten er behandlet. Og selv om stoffet er påført på utsiden, vil det gradvis bevege seg inn i frukten, hvis sprøytingen er gjort tidlig.

Han sier det er et poeng at man ikke vet hvor lave verdier man kan leve med.

– Det er klart verdiene er satt lavere enn det som vil drepe mennesker, men vi blir utsatt for mange forskjellige stoffer samtidig. Hvis vi vet at et stoff er problematisk burde vi forby det, sier Hylland.

Bama regner med forbud

En av Norges store frukt- og grøntimportører er Bama som importerer fra så å si hele verden. Kommunikasjonsdirektør Pia Gulbrandsen opplyser at de har varslet alle sine leverandører om at det er ventet et forbud mot å bruke klorpyrifos i Europa.

– I tillegg vil EU også sannsynligvis sette ned den tillatte grensen for funn av rester fra plantevernmiddelet på varer importert til Europa, skriver hun i en e-post til NRK.

Hun mener den nye grensen trolig blir så lav at dersom det påvises rester av giften, skal varen holdes tilbake og ikke selges. Bama understreker at de kun kjøper varer fra leverandører som oppfyller EUs og norske myndigheters krav.

(I den første utgaven av denne artikkelen sto det at klorpyrifos bare var funnet i økologisk lime i Norge. Men stoffet er funnet i flere andre frukter her i landet. Det er nå rettet opp og tatt med i saken.)

SISTE NYTT

Siste nytt