Hopp til innhold

Ukrainas største helter på Krim feiret kvinnedagen

SIMFEROPOL (NRK): Midt i de spente konfrontasjonene mellom ukrainske og russiske soldater på Krim-halvøya, var det i dag en lettere atmosfære på den ukrainske militærbasen Belbek. For første gang på åtte dager fikk soldatene besøk av koner og barn, men under lå fortsatt frykten.

8. mars-markering i den ukrainske militærleiren Beldek på Krim

Det var enkel bevertning inne på militærbasen Belbek på Kvinnedagen.

Konstantin og Oksana Icostjuk

Major Konstantin Icostjuk harfunnet frem både blomster og konfekt til kona Oksana når hun kommer på kvinnedagen.

Foto: Kristian Elster / NRK

Det var dekket til langbord like innenfor porten i militærleiren Belbek i anledning kvinnedagen da NRK.no fikk en sjelden anledning til å komme inn i en av de beleirede ukrainske militærleirene.

Menyen på langbordet er enkel: Bananbiter, appelsinbiter, mandariner, småkaker og konfekt. Til å drikke serveres brus og alkoholfri musserende.

For de rundt 500 ukrainske soldatene inne på basen er det noe helt annet som teller enn maten i dag.

Soldatene kan ikke forlate basen, etter at den er omringet av russiske styrker eller medlemmer av de selvbestaltede «selvforsvarsstyrkene» som støtter russerne.

For første gang på åtte dager, og for første gang siden de dramatiske hendelsene sist tirsdag, skal de treffe koner og barn.

Kvinnedagen er offentlig fridag i Ukraina, og oppleves mer som en festdag for kvinner enn som en dag for politiske markeringer.

– I dag er det en dobbel festdag. 8. mars og familien er samlet igjen, sier Anna til NRK.no. Sammen med døtrene Anastasia (22) og lille Julia på fem år, ser Anna mannen Jurij for første gang siden slutten av februar.

Mannen er oberstløytnant og var en av dem som tirsdag marsjerte ubevæpnet mot russiske geværer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ukrainas helter på Krim

Langbord i militærleir

Det var dekket til langbord inne i leiren i dag.

Foto: Kristian Elster / NRK
Fra venstre: Oberstløytnant Jurij, Anna, Julia (5) og Anastasia (22)

Familien ser hverandre igjen for første gang siden februar. Fra venstre: Oberstløytnant Jurij, Anna, Julia (5) og Anastasia (22).

Foto: Kristian Elster / NRK

Soldatene fra 240. taktiske luftfartsbrigade er fra ukrainsk side regnet som de store heltene på Krim etter at de sist tirsdag ubevæpnet konfronterte russiske styrker.

Tidlig tirsdag morgen ledet oberst Juli Mamchur cirka 200 av sine menn opp fra selve militærleiren og til militærflyplassen en drøy kilometer unna.

De marsjerte i taktfast formasjon mens de sang den ukrainske nasjonalsangen. Selve militærflyplassen var okkupert av russiske styrker, og kravet fra soldatene var at de skulle få gjøre jobben sin og vokte flyplassen.

Da de ukrainske soldatene nærmet seg, skjøt russerne varselskudd i luften, men ukrainerne marsjerte likevel helt opp til de russiske soldatene.

Der ble de stående i flere timer, før de ukrainske soldatene snudde og marsjerte tilbake til leiren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ukrainske soldater

Tirsdag marsjerte 200 av soldatene i Belbek til flyplassen for å konfrontere russiske soldater.

Foto: Viktor Dratsjev / AFP

Synger for de besøkende

Episoden sist tirsdag trekkes stadig frem blant ukrainerne på Krim som et eksempel på hvor heltemodige og prinsippfaste deres soldater her som ubevæpnet marsjerte opp til de tungt bevæpnede russerne.

Eskender Veisov

Menig Eskender Veisov var en av de 200 ukrainske soldatene som ubevæpnet marsjerte mot russiske soldater tirsdag.

Foto: Kristian Elster / NRK

En av de 200 ukrainske soldatene som var med på tirsdagens marsj var menig Eskender Veisov.

NRK.no møter ham under 8. marsfeiringen og han forteller at det er de samme soldatene som er til stede i dag, som marsjerte opp til russerne for fire dager siden.

– Det var veldig skremmende, men ingen ville gi seg og stoppe, sier han om tirsdagens marsj.

I dag er i stedet den unge gutten med de uttryksfulle brune øynene en del av underholdningen på 8. marsfeiringen.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Eskender Veisov synger under 8. marsfeiringen på den ukrainske militærbasen Belbek på Krim.

Eskender Veisov synger under 8. marsfeiringen på den ukrainske militærbasen Belbek på Krim.

Er bekymret for fremtiden

Jurij og Anna

Oberstløytnant Jurij og Anna hadde ikke sett hverandre på åtte dramatiske dager før hun kom inn i leiren lørdag.

Foto: Kristian Elster / NRK

Til tross for at 8. mars er en festdag i Ukraina og Anna ikke har sett sin oberstløytnant på over en uke, ligger frykten under og bremser stemningen ved arrangementet.

– Jeg tilbringer dagene med å bekymre meg. Vi snakker lenge på telefonen hver dag, men vi kan bare håpe at politikerne finner en løsning, sier offiserskonen og tobarnsmoren Anna til NRK.no.

På direkte spørsmål om han er redd svarer også mannen hennes, oberstløytnanten Jurij at han er det.

– Selvfølgelig, det er ikke behagelig å være under beleiring, sier oberstløytnanten med et forsiktig smil.

Han forteller at dagene går med til å trene mest mulig normalt, men at det er vanskelig når de ikke får forlate leirområdet.

– Vi har ordre om ikke å reagere på provokasjoner, men bare bruke våpen under omstendigheter som er klart nedfelt i instruksene våre, sier oberstløytnanten.

Nedslitte boliger

Soldat med Kalasjnikov

De ukrainske hæren er fortsatt oppsatt med Kalasjnikov som standardvåpen. En av soldatene poserer villig med sitt våpen inne i basen i Belbek.

Foto: Kristian Elster / NRK

De ukrainske militærfamiliene bor i femetasjers blokker like ved leiren. Blokkene bærer preg av at det ble bygget under sovjet-tiden og er tydelig nedslitt.

Boligblokkene vi kjører forbi på vei til leirporten viser med all mulig tydelighet hvor lite penger Ukraina har brukt på forsvaret siden uavhengigheten for drøyt 20 år siden.

Der de russiske soldatene på Krim er utstyrt med moderne våpen, er fortsatt Kalasjnikov standardvåpenet i den ukrainske hæren.

Selv uniformene til den ukrainske hæren ser mer slitte ut enn de grønne uniformene uten kjennetegn som har stått rundt basene på Krim denne uken.

De siste årene har president Vladimir Putin satset mange milliarder på å fornye forsvaret, noe som tydelig vises både i utstyret og profesjonaliteten til de russiske troppene som er å se på Krim-halvøya.

Inne på den ukrainske Belbek-basen vises det tydelig at ukrainske myndigheter ikke har gjort noe tilsvarende løft for sine væpnede styrker.

SISTE NYTT

Siste nytt