Hopp til innhold

Slipper bare kvinner og eldre inn til fredagsbønnen i Jerusalem

Muslimske kvinner og eldre menn slapp inn i Jerusalems gamleby fredag, etter omfattende protester mot at Israel torsdag stengte adgangen til al-Aqsa-moskeen.

Palestinere og soldater ved Al Aqsa-moskeen
Foto: MENAHEM KAHANA

Israelske soldater foran Al Aqsa-moskeen

Israelske soldater foran Al Aqsa-moskeen torsdag da den var helt sperret av. Fredag slipper soldatene gjennom eldre menn og kvinner.

Foto: GALI TIBBON / AFP

Adgangen til moskeen på Haram al-Sharif, området i Jerusalems gamleby som jødene kaller Tempelhøyden, ble torsdag fullstendig stengt av Israel for første gang på 14 år.

Onsdag ble en palestinsk mann skutt og drept av israelsk politi, som mistenkte ham for å ha stått bak attentatet på en høyreorientert israelsk aktivist dagen før.

Mannen som ble skutt, Yehuda Glick, hadde arbeidet for å la jøder be på Tempelhøyden.

Den muslimske helligdommen al-Aqsa-moskeen som ligger på høyden, er det tredje helligste stedet i islam.

Massive demonstrasjoner

Drapet utløste massive demonstrasjoner der hundrevis av palestinske ungdommer kastet stein mot israelske sikkerhetsstyrker i Øst-Jerusalem.

Israel svarte på opptøyene med å stenge adgangen til Haram al-Sharif, noe som ifølge palestinernes president Mahmoud Abbas var ensbetydende med en krigserklæring.

Både Fatah og Hamas truet med store protester fredag, men da Israel før daggry lettet på stengingen og lot muslimske menn over 50 år få slippe opp på høyden igjen, roet situasjonen seg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Maskert mann foran brennende bil

En palestinsk demonstrant foran en brennende bil under sammenstøtene med israelske styrker i Øst-Jerusalem torsdag.

Foto: Ammar Awad / Reuters

Ulovlig okkupert

Israelske sikkerhetsstyrker er likevel i høy beredskap og har et stort nærvær i og rundt Jerusalems gamleby, som i likhet med resten av Øst-Jerusalem ble okkupert under seksdagerskrigen i 1967.

FN har i gjentatte resolusjoner slått fast at okkupasjonen er ulovlig og krever full israelsk tilbaketrekning fra det okkuperte området.

Israel begrenser rett som det er muslimers adgang til al-Aqsa-moskeen og Klippedomen på Haram al-Sharif, men slipper vanligvis menn over 40 eller 50 år og kvinner inn for å be.

SISTE NYTT

Siste nytt