Sletter 44 milliarder i Kongo-gjeld

Vestlige land sletter gjeld Kongo har for over 44 milliarder kroner.

Kongos president Joseph Kabila

Kongos president Joseph Kabila kan glede seg over at store deler av landets utenlandsgjeld er slettet.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Kongos gjeld til Norge er på 130 millioner kroner. Hele gjelden pluss renter blir ettergitt, melder VG .

Parisklubben, der land med store lån til fattige land er med, vedtok gjeldssletten i går.

Også krav

Begrunnelsen er å bidra til gjennopprettelsen av Kongos økonomiske bærekraft, heter det i vedtaket, som også inneholder en rekke krav til Kongo.

Kreditorlandene er bekymret for forretningslivets kår i landet. De ber Kongo styrke rettsvernet og bekjempe korrupsjon, og mener det er forutsetninger for at landet skal utvikle seg i riktig retning.

Medlemmene i Parisklubben peker på at Kongo har lagt fram et ambisiøst program for å bekjempe fattigdom og for å styrke vilkårene for forretningsvirksomheten, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Kongo sliter med politisk stabilitet, dårlig økonomi og geriljaopprør samtidig som landet forbereder seg på president- og parlamentsvalgvalg i 2011.

Sentralbanksjefen fornøyd

Kongos sentralbanksjef Jean-Louis Kayembe wa Kayembe sier gjeldssletten utgjør 97,6 prosent av all gjeld landene i Parisklubben har til Kongo.

- Vi er svært fornøyd med vedtaket som vil ha stor betydning for Sentralbankens reserver, og gi oss rom i budsjettet til å bekjempe fattigdom og bedre infrastrukturen, sier Kayembe wa Kayembe.
.

SISTE NYTT

Siste nytt