NRK Meny
Normal

Skjerper flysikkerheten på avganger til USA

USA skjerper sikkerhetstiltakene for noen avganger til landet, men det er ikke klart fra hvilke flyplasser. Bakgrunnen er frykt for at terrorister utvikler mer avanserte eksplosiver.

Jeh Johnson

ER I SAMTALER: – Vi deler nyere og relevant informasjon med våre utenlandske allierte, og er i samtaler med luftfartsindustrien, sier statsråd Jeh Johnson i det amerikanske departement for innenrikssikkerhet, Department of Homeland Security.

Foto: NANCY WIECHEC / Reuters

Det er det amerikanske departement for innenrikssikkerhet, Department of Homeland Security, som kunngjør dette onsdag kveld.

Sikkerhetstiltakene skal iverksettes de kommende dagene, på utvalgte flyplasser i utlandet, sier statsråd Jeh Johnson.

Departementet spesifiserer ikke hvilke flyplasser i hvilke land det gjelder, og sier heller ikke noe om hva som ligger bak skjerpingen.

– Ikke hørt noe

NRK har onsdag kveld kontaktet både Avinor på Oslo lufthavn og flyselskapet Norwegian.

Ingen av dem har hørt noe om eventuelle nye sikkerhetstiltak.

– Vi har ikke hørt noe om dette foreløpig, sier pressekontakt Joachim Westher Andersen ved Oslo lufthavn til NRK onsdag kveld.

Lover få forstyrrelser

Kilder sier til CNN at sikkerhetsmyndighetene ikke vurderer nye restriksjoner for hva passasjerer kan ta med seg om bord på flyene.

– Vi skal komme for å forsikre at disse nødvendige grepene fører til så få forstyrrelser for reisende som mulig, forsikrer Johnson.

– Vi deler nyere og relevant informasjon med våre utenlandske allierte, og er i samtaler med luftfartsindustrien, sier statsråden.

Tjenestemenn har tidligere fortalt CNN at det ikke er én spesifikk hendelse som ligger bak. Saken kan ikke knyttes til situasjonen i Irak og Syria, eller til 4. juli-feiringen, sier de.

Eksplosiver

En tjenestemann har sagt at det blir skjerping av sikkerhetstiltakene for avganger til USA fra Europa og Midtøsten: En annen har sagt at tiltakene kommer til å bli knyttet til flyplasser verden rundt som ikke oppfyller kravene til amerikanske sikkerhetsstandarder.

Amerikanske tjenestemenn sa onsdag til Reuters at bakgrunnen for at Obama-administrasjonen nå ivrer for skjerpede sikkerhetstiltak ved europeiske flyplasser, er at Al Qaida-medlemmer i Syria og Jemen samarbeider om å utvikle bomber som kan bli smuglet med på fly.

Potensielt sett kan eksplosivene slippe igjennom sikkerhetskontrollene ved flyplasser.

Fokuset innen amerikansk luftfartssikkerhet har de siste årene blitt noe endret, fra kapringer og til eksplosiver som kan bli tatt med om bord eller gjemt i bagasje.

USA har spesielt vært opptatt av forsøkene Al Qaida på den arabiske halvøya har «gjort for å utvikle uoppdagbare eksplosiver, siden den såkalte underbuksebomberen» forsøkte å ta ned et fly over Detroit i 2009.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt