Hopp til innhold

Sjokkmåling for Sverigedemokratene

Det innvandringskritiske Sverigedemokratene er Sveriges nest største parti på ny meningsmåling. – Dårlig nytt for Sverige, sier Marte Gerhardsen.

Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson

Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson holdt tale under Almedalsveckan onsdag kveld. Torsdag våknet han til tidenes beste meningsmåling.

Foto: Henrik Montgomery/ TT, Henrik Montgomery / TT / NTB scanpix

I en måling på Nyheter i dag gjort av Sentio får Sverigedemokratene (SD) en oppslutning på 23.3 prosent. Hadde målingen vært valgresultat ville det innvandringskritiske partiet vært Sveriges nest største parti, bare 0,8 prosentpoeng bak Arbeiderpartiets søsterparti Socialdemokraterna.

Moderaterna, Høyres søsterparti, ville endt opp som det tredje største partiet med 20,8 prosents oppslutning.

Og ambisjonene er enda større.

– Vi skal bli Sveriges største parti, sier Mattias Karlson (SD) til Nyheter i dag.

SD: – Vi har fått lov til å synes og høres

I Dagsnytt 18 på NRK P2 sier partisekretær Richard Jomshof at inntoget i Riksdagen er blant suksessfaktorene som har løftet oppslutningen.

– Vi har fått sjansen til å synes og høres på en annen måte enn tidligere gjennom Riksdagen. Vi har blitt en vanlig del av den svenske hverdagen, og vår politikk har blitt bedre kjent.

Og de har fått massiv drahjelp av hvordan de etablerte partiene har håndtert innvandringspolitikken og -debatten i Sverige.

– Vi har en ekstrem innvandringspolitikk i Sverige som ikke har støtte i det svenske folket. Samtidig finnes det kun ett parti som er kritiske til denne politikken, og det er Sverigedemokratene. Da er det naturlig å komme til oss, sier Jomshof.

Han gjentar ambisjonene om å bli Sveriges største parti ved neste valg.

– Jeg tror det er fullt mulig så lenge de andre partiene fører en destruktiv politikk som ikke har stør støtte i folket. Da er sjansen for oss, og risikoen for de andre, stor.

Tre grunner til at Sverigedemokratene vokser

Rådgiver Eirik Løkke i den liberale tenketanken Civita er ikke overrasket over SDs fremgang. Han peker på tre årsaker til oppslutningshoppet.

  • De etablerte partiene adresserer ikke innvandringsdebatten, et område som mange svensker er opptatt av.
  • Den såkalte «desemberovernskomsten», en overenskomst der alle de politiske partiene samarbeider på tvers og holder Sverigedemokratene utenfor.
  • Den svenske offentligheten forholder seg til innvandringsdebatten på en måte som gjør det vanskelig å ta opp problematiske sider ved innvandring til Sverige.

– Jeg synes ikke det er positivt at SD går frem, men det er et problem at de andre partiene ikke forsøker å anerkjenne de utfordringene innvandringen har ført med seg.

Leder Marte Gerhardsen i sentrum/venstre-tankesmien Agenda peker også på problemene i svensk økonomi som én av årsakene til fremgangen til SD.

– Jeg tror ikke dette utelukkende skyldes integrering og innvandring. Sverige har i lang tid hatt store utfordringer i økonomien med blant annet høy ungdomsledighet. Det gir grobunn for protestpartier, sier Gerhardsen før hun fortsetter:

– Jeg er enig i at det øvrige politiske Sverige har vært for lite opptatt av å ta tak i utfordringer rundt innvandring. Når ingen tar tak i dette blir det litt for enkelt for SD.

SISTE NYTT

Siste nytt