NRK Meny
Normal

Separatistleder mot en knusende seier

Den sittende statsministeren i den selvutnevnte republikken Donetsk i Øst-Ukraina, Aleksander Zjartsjenko, ligger an til å få over 80 prosent av stemmene i presidentvalget i de opprørskontrollerte områdene.

Aleksander Zjartsjenko

Aleksander Zjartsjenko kan om kort tid kalle seg president av Donetsk.

Foto: Alexander KHUDOTEPLY / Afp

Ifølge en valgdagsmåling i Donetsk ligger Zjartsjenko an til å få 81,3 prosent av stemmene og partiet hans Donetsk Folkerepublikk kan få 65 prosent av stemmene i parlamentsvalget, som ikke anerkjennes av myndighetene i Kiev.

President- og parlamentsvalg

Befolkningen i Donetsk og Luhansk skal i dag velge nye presidenter og parlamenter, og det har hele tiden vært liten tvil om at dagens to opprørsledere – Aleksander Zjartsjenko i Donetsk og Igor Plotnitskij i Luhansk – som ikke er folkevalgt, blir sittende.

Det er ingen internasjonale valgobservatører til stede, og arrangørene har ikke satt noen minimumsgrense for hvor stor valgdeltakelsen må være før valget er gyldig, noe som gjenspeiler hvor usikre de har vært på hvor mange som kom til å møte opp.

Samtidig meldte den ukrainske hæren i dag om «intensive» bevegelser av soldater og utstyr fra Russland inn i de separatistkontrollerte områdene i Øst-Ukraina.

– Det pågår en intensiv utplassering av militært utstyr og personell fra fiendtlig hold i Russland og inn på territoriet som midlertidig kontrolleres av opprørerne, sa talsmann for den ukrainske hæren Andrij Lysenko.

Vil etterforske

Ukrainske myndigheter opplyste i dag at de vil etterforske separatistvalget.

– De såkalte «valgene» den 2. november strider med grunnloven og ligner en tilsnikelse av makt, sier den ukrainske sikkerhetstjenesten i en uttalelse.
Valget blir sett på som et motsvar til parlamentsvalget i Ukraina forrige uke, et valg som separatistene ikke anerkjenner.

Konflikten i Øst-Ukraina har kostet over 4.000 mennesker livet siden den brøt ut i vår, ifølge nye tall fra FN.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt