Sender forsterkninger til flyktningerammede Kos

Kapasiteten for å ta imot flyktninger på den greske øya Kos er sprengt. Derfor settes det nå inn et passasjerskip for å bistå situasjonen.

To syriske flyktninger ser på passasjerskipet Eleftherios Venizelos på øya Kos

SKIPET: Dette passasjerskipet med navn Eleftherios Venizelos skal huse rundt 2500 flyktninger på den greske øya Kos og lette på den kritiske situasjonen på øya.

Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters

Den populære greske ferieøya er blitt mål for desperate mennesker på flukt fra krig og fattigdom, og for øyeblikket befinner rundt 7000 båtflyktninger seg på øya.

De lokale myndighetene melder at de ikke har kapasitet til å ta imot flere flyktninger og FNs flyktningorgan beskriver situasjonen som kaotisk.

De greske myndighetene har derfor nå sendt passasjerskipet «Eleftherios Venizelos» til Kos som skal gi midlertidig ly i rundt to uker til 2500 flyktninger, skriver BBC.

Skipet skal også brukes som et registreringssenter, slik at flyktningene som ankommer øya kan få papirer for å kunne reise til andre deler av Europa. Mens myndighetene kaller skipet for et mottaksanlegg, er kritikerne derimot redde for at skipet skal bli et forvaringsanlegg.

– Sperret oss inn som i et fengsel

Flyktningkrisen på øya toppet seg tidligere i uken da de lokale myndighetene forsøkte å sende 1500 flyktninger til en lokal idrettsarena for registrering. Utenfor arenaen oppsto det masseslagsmål og gresk politi brukte både skjold, køller og brannslukningsapparat mot flyktningene.

Til The Guardian forteller en 29 år gammel syrisk flyktning at de ble sperret inne i arenaen i stedet for å få dokumentene som de trenger for å nå det greske fastlandet for så å komme seg videre inn i Europa.

– De sperret oss inn som i et fengsel, forteller syriske Youssef.

29-åringen forteller at det var så varmt inne på arenaen at flyktninger besvimte hvert kvarter. Først 16 timer etter at de ble stengt inne skal mat- og vannforsyninger ha kommet, men ifølge Yousef var det ikke nok til alle.

Flyktninger på øya Kos kjemper om å få vann.

TØRSTE: Flere flyktninger kjemper om å få utdelt vann i varmen på øya Kos.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

– Den beste løsningen nå

Over 124 000 flyktninger har i år ankommet ulike greske øyer fra Tyrkia. Flere av øyene har derfor opprettet asylmottak, men ikke øya Kos.

Ifølge øyas ordfører, George Kiritsis, er det ikke plass på øya og han beskriver tiltaket på idrettsarenaen som «det beste vi kunne finne på det tidspunktet», skriver The Guardian.

Flyktningene har derfor tatt tilhold i parker og på torg, og frivillige forsøker å gjøre det de kan for å hjelpe. Det skal også være mange barn blant flyktningene.

SISTE NYTT

Siste nytt