Hopp til innhold

Nå selger de våpen som aldri før

Russisk industri er hardt rammet av finanskrisen. Med ett unntak.

Russland

SELGER BRA: Russiske våpen går unna som varmt hvetebrød.

Foto: Yuri Maltsev / Scanpix/Reuters

Våpenindustrien hos vår nabo i øst går nemlig som aldri før. Torsdag meldte landets myndigheter at våpeneksporten fra Russland økte med 10 prosent i 2009 i forhold til året før.

Les også: Våpeneksporten eksploderte

Selskapet Rosoboronexport, som har monopol på våpeneksport fra verdens største land, sier de solgte våpen for 42,6 milliarder kroner i fjor.

– Dette er tall som gjør oss i stand til å se optimistisk på fremtiden. Tallene taler for seg selv, sier administrerende direktør Anatoly Isaikin til nyhetsbyrået AFP.

Mer i vente

Og Isaikin har mer i vente. Ifølge selskapets egne opplysninger har de liggende ordrer på våpen til rundt 200 milliarder kroner, inklusive kort- og langtidskontrakter.

Anatoly Isaikin

SELGER EN GROS: Direktør Anatoly Isaikin er mer enn fornøyd med utviklingen i våpeneksporten i Russland.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Scanpix/AP

De tradisjonelle kundene til de russiske våpnene omfatter blant annet India, Kina, Algerie og Malaysia. Nå har også Venezuela og Syria meldt seg på kundelisten, og Lybia forhandler om å kjøpe militært materiell for mer enn 11 milliarder kroner.

Det inkluderer blant annet 20 jetjagere.

– Forhandlinger om levering av alle typer våpen er på beddingen, sier Isaikin

Bestilling fra Iran

Samme dag som jubeltallene fra russisk våpeneksport ble offentliggjort, nektet russiske myndigheter å uttale seg om landet kommer til å fullbyrde salget av en rekke S-300 antiluftraketter som Iran har bestilt.

Rakettene kan, blant annet, brukes til å beskytte Irans atomanrikingsanlegg mot luftangrep.

Mahmoud Ahmedinejad

VIL HA LEVERING: Irans president Mahmoud Ahmedinejad venter på S-300 luftvernraketter fra Russland.

Foto: HASAN JAMALI / AP

– Jeg kan ikke forstå hvorfor leveringen av S-300 rakettene plager dere sånn. Dette er våpen som kun skal brukes til forvar, ikke angrep, sier Isaikin til nyhetsbyrået Reuters.

Samtidig vurderer FN og de vestlige statene nye sanksjoner for å tvinge Iran til å avslutte sitt atomanrikingsprogram som vil sette landet i stand til å produsere sitt første atomvåpen.

SISTE NYTT

Siste nytt