Hopp til innhold

Russland vil endre sin militære strategi mot Nato

Som et resultat av NATOs opptrapping og støtte til sine medlemsland i Øst-Europa svarer Kreml med å endre sin militære strategi overfor forsvarsalliansen.

Russiske soldater i Moskva

Russiske soldater må trolig forholde seg til en ny militærdoktrine fra nyttår. Disse soldatene deltok i går i en stor internasjonal militær festival i Moskva.

Foto: MAXIM ZMEYEV / Reuters

Ifølge Kreml-rådgiver, Mikhail Popov, vil den nye militære-strategien til den russiske bjørnen avspeile Natos og EUs nye holdning til Russland.

Ny doktrine

Denne uken gikk Nato ut og annonserte er tydeligere tilstedeværelse i Øst-Europe og lanserte en ny reaksjonsstyrke som blant annet kan operere i de baltiske landene.

– Faktum er at Nato-landenes militære infrastruktur rykker nærmere våre grenser, sier Mikhail Popov, leder for det russiske sikkerhetsrådet, til nyhetsbyrået RIA Novosti.

– Nato-utvidelsen østover befester seg som en av de største truslene utenfra mot Den russiske føderasjonen, sier Popov videre. Han nevner blant annet USAs rakettforsvarsplaner og situasjonen i Ukraina som noen av de største truslene mot Russland.

Det russiske sikkerhetsrådet skal nå ha nedsatt en komite som jobber for å endre landets militærdoktrine. Popov, som er nestleder i denne sikkerhetskomiteen, ga ingen detaljer om hva som skulle endres, men antydet at de ville legge frem et forslag til ny doktrine mot slutten av året.

Forrige gang Russland oppdaterte sin militære strategi var i 2010.

Forhold på frysepunktet

I morgen møtes Nato til toppmøte i Wales der forsvarsalliansen må avklare hvordan de skal forholde seg til de nye konfliktlinjene. Mange anser dette møte som det viktigste i alliansen siden jernteppets fall.

I Øst-Ukraina har krigen mellom regjeringen og separatistene krevd nesten 2.600 menneskeliv og brakt forholdet mellom Vesten og Russland til frysepunktet.

I dag reiste USAs president Barack Obama til Estland og garanterte for landets sikkerhet, og understreket overfor landets ledere at han tar trusselen fra øst på det største alvor.

– Russland skal ikke engang tenke på å gjøre mot Estland eller de andre baltiske landene det de har gjort mot Ukraina, sa Charles Kupchan, en av presidentens rådgivere, i forrige uke. Besøket blir også sett på som en måte å vise Russlands president Vladimir Putin om at Obama mener alvor.

SISTE NYTT

Siste nytt