NRK Meny
Normal

Retten vil løslate Sture Bergwall

Svenske Sture Bergwall, tidligere kjent som Thomas Quick, blir overført til åpen psykiatrisk behandling.

Sture Bergwall

Sture Bergwall, bedre kjent som Thomas Quick, tilsto en rekke drap på 90-tallet.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / NTB scanpix

Svenske Sture Bergwall, tidligere kjent som Thomas Quick, blir løslatt fra tvungen psykiatrisk behandling, ifølge en svensk domstol. Det melder NTB.

Ifølge kjennelsen fra forvaltningsdomstolen i Falun onsdag kan Bergwall skrives ut fra Säter sjukhus nordvest for Stockholm, der han har vært innlagt til tvungen psykiatrisk behandling i over 20 år.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Nektes alkohol

Løslatelsen fra tvungen psykiatrisk behandling er på strenge vilkår. Deriblant heter det i dommen, som NRK har fått tilgang til, at Bergwall ikke får nyte alkohol eller andre anrkotiske midler. Han kommer regelmessig til å bli kontrollert.

Bergwall forplikter seg også til å følge opp ytterligere psykiatrisk behandling.

Bergwall skal i henhold til planen skrives ut fra Säters sykehus nordvest for Stockholm og flytte til Jämtland.

Domstolen kunngjorde onsdag en kjennelse om åpen behandling. Dermed kan Bergwall i prinsippet løslates umiddelbart. Påtalemyndigheten kommer ikke til å anke en beslutning om åpen behandling.

Bergwall ble som Thomas Quick dømt for åtte drap, men er senere blitt frikjent for alle. Ett av drapene regnes fortsatt som uoppklart.

Vil flytte til Åre

I et intervju med den svenske avisen Expressen sier Bergwall at han ønsker å flytte til Åre på grunn av naturen og familietilknytning til stedet.

På sin blogg søker han hjelp til å skaffe seg en bolig i Åre kommune i Sverige.

«Jag andas verkligen frihet. Jämtlands fjällandskap gömmer alla år av fångenskap i ljus och höjd, med vidunderlig utsikt och långa promenader i dalgångar. Jag behöver någonstans att bo. Har du lägenhet eller en liten stuga i Åre kommun att hyra ut på ett halvår eller mer?» skriver han i blogginnlegget som er datert 7. mars.

Bergwall forklarer videre i bloggen at han ønsker å bruke tiden i Åre på å skrive.

«Jag kommer att skriva min berättelse om TQ-åren, om de sju tysta åren och om resningsprocessen så fort jag blir helt fri – och det blir jag kanske redan till veckan som kommer,» skriver Bergwall.

Norsk gransking av Quick-saken

Svenske Thomas Quick ble feilaktig dømt for drapene på norske Trine Jensen, Gry Storvik og Therese Johannessen.

Nå skal norske myndigheter finne ut hva som gikk galt.

«Kjernepunktet i vurderingen skal være hvorvidt en fra norsk side var tilstrekkelig kritisk, både til den informasjon som faktisk forelå og til eventuelle mangler ved beslutningsgrunnlaget.»

Det skriver riksadvokat Busch. Tor-Aksel Busch i et brev sendt 11. mars, til Kripos, Oslo politidistrikt, Søndre Buskerud politidistrikt og Det nasjonale statsadvokatembetet.

Granskingsgruppen består av fem politifolk og en statsadvokat. Sentralt i gruppens arbeid er å vurdere beslutningsgrunnlaget i de tre sakene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt