– De forurensende emnene har gradvis samlet seg opp på grunn av lite vind de siste dagene, og gjort luftkvaliteten enda verre enn til vanlig, sier Zhu Tong, professor i miljøvitenskap ved Pekinguniversitetet, til nyhetsbyrået Xinhua.
Ekstra fyring på grunn av kaldt vær og forurensning fra industri både i og utenfor Beijing skal være andre grunner til den rekordhøy forurensningen i Kinas hovedstad denne helgen.
Artikkelen fortsetter under
Solen stiger over storbyen hvor myndighetene lenge har slitt med de store Co2-utslippene.
Foto: MARK RALSTON / AfpMandag morgen rapporterte den amerikanske ambassaden i Beijing skadelige nivåer av forurensning, med målinger som sprenger deres skala.
Rekordhøye tall
Luftkvalitetsindeksen (Air Quality Index), som viser til partikkeltettheten i luften, går opp til 500. På søndag ble det målt 515, mens det på lørdag tikket inn tall på 755, det høyeste målt noensinne i byen.
Det bor 20 millioner mennesker i Beijing, og byen har vært innhyllet i tjukk smog siden fredag. Forurensningen som er målt er 30–45 ganger så høyt som anbefalt nivå.
Artikkelen fortsetter under
En kvinne går en tur i en av Beijings parker. Et TV-tårn vises knapt i bakgrunnen på grunn av smog.
Foto: Alexander F. Yuan / ApIfølge statlige kinesiske medier har salget av munnbind gått til værs og rapporter om pusteproblemer i storbyen strømmer inn. Gatene i Beijing virker ifølge CNN tommere, og et teppe av tørrdis gjør solen over byen knapt synlig.
Vedvarende problem
Byens innbyggere sier at forurensningen stadig blir verre, til tross for at myndighetene bedyrer at luftkvaliteten har blitt forbedret i forbindelse med tiltak som ble iverksatt da Beijing arrangerte sommer-OL i 2008.
Artikkelen fortsetter under
En turist med utsikt over Den forbudte by strekker armene i været mens smogen ligger tykt over bygningene nedenfor. Luftkvaliteten i Beijing denne helgen var på sitt verste noensinne.
Foto: Ng Han Guan / ApMen i fjor førte kraftig tørrdis og smog til at over 700 flyginger fra flyplassene i Beijing ble kansellert.
Tall fra EU-kommisjonen viser at Kina i 2011 produserte 9,7 millioner kilotonn CO2, mens USA var nest verst med 5,4 millioner.
– Med deres vanskelige meteorologiske situasjon og mange forurensningskilder, er det å bekjempe forurensning en lang og vanskelig oppgave, sier Deborah Seligsohn, rådgiver hos miljøinstituttet World Resources Institute (WRI) sitt Beijing-kontor.
En besøkende med munnbind ved Den forbudte by.
Foto: JASON LEE / Reuters