Hopp til innhold

Raketten til Elon Musk feilet

Selskapet til Elon Musk, SpaceX, skjøt opp den nye raketten Super Heavy/Starship torsdag ettermiddag. Raketten kom i spinn og ble ødelagt av SpaceX etter fire minutter.

Raketten SuperHeavy/Starship eksploderer

EKSPLOSJON: Slik ble slutten for raketten Super Heavy/Starship fra selskapet SpaceX. Om noen måneder gjør de et nytt forsøk.

Foto: JOE SKIPPER / Reuters

Oppskytningen av raketten «Super Heavy/Starship» gikk ikke etter planen. Dette var det første forsøket på å bruke den nye rakett-typen. Raketten skal lande mennesker på månen, og SpaceX har planer om å sende den til Mars med mennesker.

Kontrollsenteret til SpaceX med Elon Musk

NESTEN SMIL: Elon Musk i kontrollsenteret noen sekunder etter eksplosjonen.

Foto: SpaceX

SpaceX sa kort tid etter eksplosjonen at oppskytningen var delvis velykket. Det på grunn av at raketten iblant annet ikke eksploderte ved start.

Raketten kom seg gjennom den delen av ferden der den ble utsatt for de kraftigste aerodynamiske kreftene.

Raketten Super Heavy/Starship har kommet i spinn

I SPINN: Omtrent ett minutt før den eksploderte begynte raketten Super Heavy/Starship å spinne.

Foto: PATRICK T. FALLON / AFP

Galt fra start

Det første tegnet på mulige problemer var synlig allerede 16 sekunder etter start. Tre av motorene i det første trinnet fyrte ikke. Det kommer fram i vidoen fra oppskytningen. 40 sekunder ut i ferden falt én motor til ut. 20 sekunder senere falt den femte motoren ut. Det kan se ut til at totalt åtte motorer sviktet.

Bilde fra oppskytningen av Super Heavy/Starship som viser at fem motorer har sluttet å virke

BORTFALL: Fem av de 33 motorene i Super Heavy har sluttet å fyre.

Foto: SpaceX

Det er ikke klart om bortfallet av disse motorene var årsaken til at ferden ble mislykket. Bæreraketten har 33 motorer. Den skal være i stand til å gjennomføre oppdraget med motorene som var i drift.

Spørsmålet som nå blir stilt, er om SpaceX må gjøre vesentlige ombygginger av strartrampen. Det kan være at den enorme energien som blir utløst ved start skader motorene.

Skader på oppskytningsplattformen til SpaceX

STORE SKADER: Bilde av oppskytningsplattformen viser at motorene gravde ut et krater.

Foto: LabPadre

Bilder og video fra rombasen i Texas viser også store skader på bakken. Blant mye annet er det gravd ut et stort krater under oppskytningsplattformen. I video fra oppskytningen er det mulig å se store objekter som blir slynget flere titalls meter opp i luften.

Frakoblingen skjedde ikke

Etter planen skulle bæreraketten Super Heavy skille seg vekk fra romfartøyet Starship omtrent 2 minutter og 50 sekunder etter start.

Frakoblingen skjedde ikke, og raketten begynte å spinne. SpaceX bruker et unikt frakoblingssystem. Dette er tidligere ikke testet.

Raketten spant i litt over ett minutt før det kom en eksplosjon som ødela begge deler av raketten.

Det var systemet for kontrollert detonasjon som ble aktivert.

Stillbilde fra video av oppskytningen av Super Heavy/Starship

PROBLEMER: 16 sekunder etter start markerer SpaceX i sin oppskytningsvideo tre av motorene i det første trinnet som uvirksomme.

Foto: SpaceX

Fartøyet var i spinn, og SpaceX ødela det. Raketten var utstyrt med eksplosiver som lager hull i drivstofftankene. Det fører til at resten av drivstoffet eksploderer.

Elon Musk melder på Twitter at de fikk mye god data. Han antyder at neste forsøk kan komme om noen måneder. SpaceX har vist at de er i stand til å bygge raketter fort.

Twittermelding om Starship fra Elon Musk

GRATULERER: Elon Musk meldte på Twitter at han var fornøyd med innsatsen til de ansatte i SpaceX.

Foto: Twitter/Musk

Trodde det ville gå dårlig

– Ikke forvent suksess. Dette vil nok ikke gå bra. Det er en veldig vanskelig ting å gjøre, sa Elon Musk tidligere denne uken.

Første forsøk tirsdag denne uken gikk i vasken. Da var det en fastfrosset ventil som stoppet forestillingen. SpaceX meldte at det var noe fuktighet i ventilen, og dette frøs til is da de begynte å fylle raketten med det superkalde drivstoffet.

Det tok 48 timer å gjøre alt klart til en nytt forsøk.

Rakett fra Elon Musk SpaceX står klar til utskyting i Texas

STØRRE ENN ALT ANNET: Med sine 120 meter er Super Heavy/Starship større enn rakettene som bragte mennesker til månen.

Foto: SPACEX / Reuters

Verdens største

Raketten rager hele 120 meter over bakken. Den var på starttidspunktet fylt med 4600 tonn flytende metan og oksygen. En eksplosjon kunne ha ødelelagt oppskytningstårnet dersom den skjedde rett etter at motorene ble tent.

Motorene i det første trinnet yter en skyvekraft på hele 74 meganewton. Det er like mye som 300 vanlige passasjerfly av typen Boeing 737 NG.

Skulle havne i havet uansett

Både «Super Heavy» og «Starship» er konstruert for å være gjenbrukbare. Under uttestingen vil de likevel bli ødelagt. De to skytes opp som én enhet. Etter litt over to minutter skal «Starship» skilles vekk fra «Super Heavy».

SpaceX ønsket å vise fram mye i løpet av den første ferden. Blant annet følgende:

  • At bæreraketten greier å frakte fartøyet ut i rommet.
  • At bæreraketten er i stand til å myklande på jorden.
  • At fartøyet kan overleve en tilbakevending fra rommet.

«Super Heavy» skulle simulere en landing. Det skulle skje i havet rett øst for oppskytningsstedet. Raketten skulle bremse ned og nå null vertikal hastighet akkurat ved overflaten. Der ville den tippe over og synke.

«Starship» skulle bruke sine egne motorer for å nesten nå farten den trengte for å komme i bane. Over Stillehavet skulle den treffe atmosfæren igjen. Overlevde den dette skulle den sveve ned mot overflaten av havet.

Møtet ville ha vært så brutalt at «Starship» ble ødelagt. SpaceX regnet med at fartøyet kom til å eksplodere. «Starship» skulle kke forsøke å simulere en landing.

SISTE NYTT

Siste nytt