Hopp til innhold

Raja: En juridisk og moralsk plikt å hente hjem IS-barn

Venstres Abid Raja mener Norge må gjøre mest mulig for å hente hjem norske barn som lever i IS-leire. – Vi bør ikke prioritere å hente hjem terrorister, svarer Jon Helgheim i Frp.

Abid Raja desember 2018

VIL HENTE IS-BARNA: Venstres Abid Raja mener norske myndigheter må prøve å hente hjem de rundt 40 norske barna som befinner seg i IS-kontrollerte områder.

Foto: Siv Sandvik / NRK

IS har mistet 99,5 prosent av områdene de for få år siden kontrollerte i Syria og Irak. I helgen ble det meldt at USA-støttede opprørere kjemper for å innta den siste rest av det såkalte kalifatet i det østlige Syria.

Om lag 40 barn med norsk tilknytning lever i IS-leire i Syria og Irak. De er enten tatt med av norske foreldre eller født i områder som IS kontrollerer.

Hvilken forpliktelse Norge har for disse barna, deler regjeringen.

– Vi må spørre oss, er dette norske barn? Hvis det er det, har vi en etisk, moralsk, juridisk og sikkerhetspolitisk plikt til å hjelpe disse barna mens de er små. Da har vi fremdeles en mulighet til å reintegrere dem i det norske samfunnet, sier Abid Raja i Politisk kvarter.

Må komme seg til Norge

Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet Jon Engen-Helgheim

– UMULIG: Innvandringspolitisk talsperson Jon Helgheim i Frp sier norske myndigheter ikke har mulighet til å hente barn fra IS-områder.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Regjeringspartner Frp sier dette ikke er noen prioritert oppgave. Innvandringspolitisk talsperson Jon Helgheim sier de kun vil hjelpe dem som kommer til Norge for egen maskin.

– Da må norske myndigheter stille opp med å straffeforfølge foreldrene, og ta vare på barna, sier Helgheim.

– Noe mer enn det er ikke norske myndigheter interessert i å gjøre. Det bør heller ikke være en prioritert oppgave å reise rundt og hente barn og foreldre, for man kan ikke ta barna fra foreldrene. Å få tilbake terrorister til Norge, er ikke en prioritert oppgave. Hva med hensynet til det norske samfunnet og den norske sikkerheten? spør Helgheim.

– Raja svarer ikke på hvordan

Raja sier han nylig var i Frankrike for å lære av hva de gjør. Frankrike har 500 av disse barna.

– Nå er det flere land som gjør lignende grep. Frankrike har allerede hentet tilbake 86, de fleste av dem har kommet selv. Nå er det en gruppe på 70–100 barn som sitter på vent som Frankrike tar en beslutning på å hente hjem.

– Mener du at norske myndigheter skal dra ned til leirene og finne disse barna?

– Ja, i den grad vi klarer å komme frem til disse barna og hente dem hjem til norske fosterfamilier, barnevern eller familiemedlemmer, mener jeg det er vår juridiske, moralske og etiske plikt, sier Raja.

Han poengterer at det også dreier seg om sikkerhet.

– Som Frankrike sier: ISIL lærer disse barna å skyte og trene fra sju-åtteårsalderen. Disse barna vil ha et juridisk krav på å returnere til Frankrike hvis de er franske borgere, eller til Norge, dersom de er norske. Da er det bedre å ha denne ungen hjem igjen når den er fem år, enn når de er 15, og har ti års kamptrening.

Helgheim sier at Raja ikke aner hvordan dette skal løses i praksis.

– Han klarer ikke å svare på hvordan det skulle foregå i praksis, for det er ikke sånn at norske myndigheter kan reise verden rundt og kidnappe barn fra foreldrene sine. Det har man ingen mulighet til, sier Helgheim.

SISTE NYTT

Siste nytt