Normal

Pro-russisk opprørsleder erklærer valgseier

Den selvutnevnte valgkommisjonen i Donetsk i Øst-Ukraina, har erklært Aleksandr Zakhartsjenko som vinner av det omstridte valget i det opprørskontrollerte området.

Den selvutnevnte lederen av Folkerepublikken Donetsk Aleksandr Zakhartsjenko

Den selvutnevnte lederen av Folkerepublikken Donetsk Aleksandr Zakhartsjenko etter at han hadde avlagt sin stemme i går.

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap

– Den sentrale valgkommisjonen avgjør at Aleksandr Zakhartsjenko er valgt til leder for Folkerepublikken Donetsk, sier Roman Ljagin, ett av medlemmene i komiteen som har gitt seg selv oppgaven som valgkommisjon.

Befolkningen i de to regionene skulle velge president og parlamenter.

Valget i Donetsk og i Luhansk skulle være opprørernes svar på valget til ny ukrainsk nasjonalforsamling som ble arrangert for vel en uke siden, og som separatistene ikke anerkjente.

Den ukrainske regjeringen har på sin side ikke anerkjent valgene i de separatistkontrollerte områdene, og president Petro Porosjenko kaller dem en farse.

Det var ingen internasjonale valgobservatører til stede på noen av stedene, og komiteene som arrangerte valgene, hadde ikke satt noen minimumsgrense for hvor stor valgdeltakelsen måtte være før valget skal kunne erklæres som gyldig.

Presidenten sier han vil sette i gang en gransking av hva han kaller grunnlovsstridige handlinger.

Det var uansett levnet liten tvil om hvem som ville gå seirende ut.

Allerede i går kveld ble det opplyst fra opptellingskomiteene at Aleksander Zjartsjenko i Donetsk og Igor Plotnitskij i Luhansk lå an til å vinne.

Ingen av dem var i utgangspunktet folkevalgte, men proklamerte seg som ledere av hver sin folkerepublikk da president Viktor Janukovitsj ble tvunget fra makten, og har siden kjempet mot den nye regjeringen i Kiev.

I strid med våpenhvilen

EUs nye utenrikssjef Federica Mogherini mener helgens valg strider mot våpenhvilen som opprørslederne og presidenten har inngått.

De fant sted i strid med intensjonene i våpenhvilen og fredsavtalen Kiev undertegnet med opprørerne i september, og som ble støtte av verdenssamfunnet og Russland, heter det i en kunngjøring fra EU.

Mogherini gjør det klart at EU ikke kommer til å anerkjenne verken valgene eller valgresultatene.

Det gjør derimot Russland.

– Vi respekterer innbyggernes vilje sørøst i Ukraina. De som blir valgt, har fått et mandat til å løse praktiske spørsmål og gjenopprette et normalt liv i regionen, heter det i en kunngjøring fra russisk UD.

Det fikk den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier til å reagere.

Han ber Russlands president Vladimir Putin holde ord om å ikke ville splitte opp Ukraina.

– Vi vil dømme Russland og president Putin ut ifra uttalelsene om at Ukraina ikke skal splittes, skrev den tyske utenriksministeren på Twitter.

SE VIDEO: NRKs korrespondent Morten Jentoft om utviklingen i Ukraina:

- Fare for militær opptrapping
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt