Hopp til innhold

Polens statsminister: Norge bør dele oljeinntektene

– Norge bør dele av overskuddet de får av olje- og gasseksporten på grunn av krigen Putin startet, sier Polens statsminister. Norge tilbakeviser det polske forslaget.

Støre møter Polens statsminister

Polens statsminister, Mateusz Morawiecki, mener det er urettferdig at Norge tjener så mye penger på olje og gass på grunn av krigen i Ukraina.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Opposisjonsavisene reagerer på statsministerens uttalelser. «Nå har han gått til angrep på nok et land», skriver en polsk avis. En annen skriver at «nå har statsministeren angrepet et land vi alltid har levd i fordragelighet med».

Burde dele på overskuddet

Norges overskudd utover gjennomsnittet de siste årene på olje og gasseksport, vil overstige hundre milliarder euro. Dette er urettferdig og de burde dele med seg, sa statsminister Mateusz Morawiecki lørdag.

Uttalelsene kom på en nasjonal ungdomskongress der han var til stede.

Statsministeren oppfordret polsk ungdom til å «skrive til vennene sine i Norge» om dette.

– Vi er alle indignert på Russland, og det med rette. Men mine damer og herrer, unge venner, noe er galt. Skriv til dine unge venner i Norge. De burde dele dette gigantiske overskuddet, sa Morawiecki til forsamlingen.

Han understreket at Norge ikke på noen måte var skyld i krigen, og brukte ordene «kjære norske venner», før han fortsatte:

– Landet profitterer indirekte på det som skjer gjennom krigen som er startet av Putin. Det er urettferdig, det er galt.

Avviser kravet fra Polen

NRK har spurt Utenriksdepartementet om å kommentere uttalelsen fra den polske statsministeren.

Statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) svarer at de økte inntektene fra norsk olje og gass i alle hovedsak går til Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) for framtidige generasjoner.

– Selv om petroleumsinntektene har økt som følge av krigen i Ukraina, så har verdien av fondet falt med rundt 550 milliarder kroner siden nyttår. Blant annet fordi aksjemarkedet har falt. Norsk økonomi og norske forbrukere blir også rammet av økte priser på strøm og bensin. Men Norge har bidratt betydelig for å støtte Ukraina og vi kommer til å bidra med betydelig mer.

Petersson sier Norges forhold til Polen skal være godt uavhengig av slike utspill.

MDG enig med Polen

MDG er på sin side enig med den polske statsministeren. Men stortingsrepresentant Lan Marie Berg vil ikke oppgi noen sum på hjelpen Norge skal gi.

– Det viktigste for oss prinsippet om at Norge tjener mye penger på grunn av krigen. Da mener vi det er feil å putte det på Oljefondet. Vi mener heller det er riktig å putte det på et solidaritetsfond for gjenoppbyggingen av Ukraina.

Få oppmerksomhet vekk fra egne problemer

Jørn Holm Hansen er seniorforsker ved NIBR, Oslo Met. Han kjenner Polen godt. Han sier det ligger i denne polske regjeringens «genetiske kode å gå til verbalt angrep på andre land».

– I dette tilfelle kan jeg tenke meg at det er en lynavleder for de økende problemene denne flyktningkrisen har skapt, sier Hansen.

Det er nå opp mot 2 millioner ukrainske flyktninger i Polen.

Jørn Holm-Hansen på Senter for velferds- og arbeidslivsforskning ved Høyskolen i Oslo og Akershus

Jørn Holm Hansen, seniorforsker ved NIBR, Oslo Met.

Foto: Benjamin A. Ward/ NIBR, HiOA

– Dette har noen kostnader. Husleieprisene har for eksempel økt kraftig i de polske byene. 20 prosent av innbyggerne i Warszawa er nå ukrainske flyktninger. Grupper til høyre for regjeringspartiet har begynt å spille på fremmedfrykt, og stiller spørsmål om det er riktig å prioritere ukrainere framfor landets egne fattige, sier Holm Hansen.

Han tror Morawiecki tenker på landene innenfor EU og EØS når han sier at Norge bør dele på det enorme overskuddet, ikke bare på eget land.

– De som har mest behov for å finansiere flyktningstrømmen, bør få mest hjelp.

Gjennomtenkt uttalelse

– Statsministeren er en profesjonell politiker. Han er en person som ikke kommer med slike uttalelser uten å ha tenkt det ut på forhånd. De er beregnet på det interne publikumet. Regimet opererer på den måten. Det peker på at store problemer skyldes noen andre land. Og at løsningen må komme fra andre europeiske land, sier Holm Hansen.

SISTE NYTT

Siste nytt