Hopp til innhold

Pence: – En som setter seg over grunnloven bør ikke bli president

USAs tidligere visepresident Mike Pence starter valgkampen med kraftig kritikk av sin tidligere sjef Donald Trump.

IOWA: Under et folkemøte kom Pence med hard kritikk av sin tidligere overordnede.

Mike Pence brukte et folkemøte i Des Moines i delstaten Iowa til å sette i gang valgkampen for neste presidentvalg i USA.

Iowa er den første delstaten som stemmer over hvem som skal være kandidater ved neste års presidentvalg.

Mandag leverte Pence inn dokumentene som bekrefter at han ønsker å bli Det republikanske partiets presidentkandidat.

Dette betyr at han stiller mot sin tidligere sjef Donald Trump.

Pence

Pence på talerstolen i Iowa onsdag.

Foto: Reuters

Kom med hard Trump-kritikk

Den tidligere visepresidenten kom med usedvanlig hard kritikk av sin tidligere overordnede i talen. Det inkluderte blant annet Trumps rolle i stormingen av Kongressen den 6. januar 2021:

– 6. januar var en tragisk dag for landet vårt.

– Som jeg har sagt mange ganger: På den skjebnefulle dagen var president Trump sine ord uforsvarlige.

– Den dagen krevde også Trump at jeg skulle velge mellom han og grunnloven. Jeg valgte grunnloven, og det vil jeg alltid gjøre.

Trump og Pence står ved siden av hverandre under en pressekonferanse. Pence snakker inn i mikrofonen og gestikulerer med hendende. Trump står i bakgrunnen og observerer. De er begge kledd i dress.

Pence var visepresident under Donald Trump fra 2017 til 2021.

Foto: Alex Brandon / AP

Ikke skikket til å lede USA

Den tidligere visepresidenten har også tidligere kommet med kritikk av Donald Trump. Men den har trolig ikke vært så skarp som denne gangen. Han sa rett ut at han mener at Trump ikke er skikket til å lede USA igjen.

– Jeg mener at hver og en som setter seg over grunnloven aldri burde bli president i De forente stater igjen. Og hver og en som ber noen andre sette dem over grunnloven burde aldri bli president igjen, understreket Pence.

Konservative verdier og abort var også temaer i talens til Pence i kveld.

Nominasjonene avgjøres på partienes landsmøter i juli og august, mens presidentvalget holdes den 5. november til neste år.

Pence

Pence har nære bånd til den kristne høyresiden i USA. Konservative verdier ble trukket frem av Pence under kveldens tale.

Foto: Reuters

Trump ønsket Pence lykke til

Trump har ønsket den tidligere visepresidenten lykke til i kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat:

– Vi hadde et sterkt og godt forhold helt til det siste.

– Til slutt var vi uenige om dette ene spørsmålet.

Pence slutter til seg en liste med flere framtredende republikanere som ønsker å utfordre Donald Trump i nominasjonsvalget. I tillegg til Florida-guvernør DeSantis har også Trumps tidligere FN-ambassadør Nikki Haley meldt seg som kandidat.

Rettelse: I en tidligere versjon av artikkelen skrev NRK at Pence blir det første visepresidenten i USAs historie som åpent utfordrer presidenten han tjente under.

Dette stemmer ikke. I 1800 stilte sittende visepresident Thomas Jefferson mot sittende president John Adams, og i 1940 prøvde visepresident John Nance Garner å vinne nominasjonskampen i det demokratiske partiet fremfor sittende president Franklin D. Roosevelt. Garner tapte nominasjonskampen.

SISTE NYTT

Siste nytt