NRK Meny
Normal

Nawaz Sharif ble valgets vinner

Det pakistanske valget er et imponerende comeback for statsministeren som ble avsatt i et militærkupp i 1999. Over 60 prosent av pakistanerne trosset Talibans trusler og deltok i valget.

Pakistan-valget i Lahore

Tilhengere av Sharifs parti Pakistans muslimske liga feiret i Lahores gater i natt.

Foto: Anjum Naveed / Ap

De uoffisielle valgresultatene fra Pakistan viser et imponerende comeback for tidligere statsminister Nawaz Sharif.

Likevel ser det ut til at Sharifs parti ikke har klart å få et rent flertall i nasjonalforsamlingen, og han har alt tatt til orde for en koalisjonsregjering og bredt samarbeid mellom partiene.

Vant velgere på drone-løfter

Den tidligere cricket-stjernen Imran Khan og hans parti fikk stor oppslutning om sin anti-korrupsjonspolitikk, spesielt hos yngre velgere. Khans parti overtar blant annet makten i den urolige nordvest-provinsen, der han har lovet å stanse de kontroversielle amerikanske droneangrepene.

Sharifs løfter om å forhandle med Taliban ser ikke ut til å ha fått samme oppslutning.

De offisielle resultatene fra lørdagens valg kommer bare langsomt inn utover søndagen. Men både prognosene og de foreløpige resultatene viser at ingen partier klarer å få rent flertall.

Sharifs sentrum-høyreparti Pakistans muslimske liga-N (PML-N) – N'en står for Nawaz – leder med minst 115 av de 272 setene i nasjonalforsamlingen som blir valgt direkte. De kan ende opp med så mange som 126, ifølge noen prognoser.

Velgerne straffet Bhutto

Imran Khans parti Tehreek-e-Insaf (PTI) ligger an til å få i overkant av 30 representanter, etter en glødende valginnspurt som endte med at Khan falt ned fra scenen og havnet på sykehuset.

Bhutto-klanens Pakistan People's Party ligger som nummer tre, rett bak PTI. Partiet ble straffet for det folk ser som en lav effektivitet i regjeringsadministrasjonen de siste fem årene. PPP har stått i spissen for den sittende regjeringskoalisjonen.

Det er likevel dette partiet som anses som en mest sannsynlig regjeringspartner for Sharifs parti.

Rekordhøye 60 prosent av de 86 millionene som har stemmerett trosset truslene fra Taliban om å holde seg unna valglokalene lørdag. Minst 17 mennesker ble drept i angrep selve valgdagen, og over 140 mennesker er drept i løpet av valgkampen.

Seier for demokratiet

I et land med tre statskupp og fire militære toppledere i sin korte historie ses valget på som en stor seier for demokratiet. Valgvinneren, som ble avsatt som statsminister i militærkuppet i 1999, kastet i fengsel og senere sendt i eksil, er selv et symbol på det.

Valgmedarbeidere teller stemmer i Peshawar

Det tar tid før valgresultatet er klart - her telles det stemmer i Peshawar søndag.

Foto: FAISAL MAHMOOD / Reuters

Men det er også kommet klager om valgfusk.

Khan, som alt i går innrømmet valgnederlaget, sier at partiet hans skal møtes seinere søndag for å vurdere klagene om stemmefusk, inkludert anklager om at Sharifs parti har jukset med stemmene i Punjab, Pakistans mest folkerike provins og Sharifs politiske kjerneområde.

Oppgavene Sharif har påtatt seg å løse for Pakistan, er ikke små.

Landet har økende økonomiske problemer, en energikrise som innbyggerne daglig får føle på kroppen, den upopulære alliansen med USA i «terrorkrigen» og en utbredt og lammende korrupsjon i alle ledd i samfunnet.

Valg i Pakistan

Velgere i kø for å avlegge stemme i Lahore lørdag.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt