Hopp til innhold

– Kofi Annan er ferdig

– Kofi Annan er partisk og likestiller ofre med overgriper. Syriske aktivister er ikke nådige i sin kritikk av FN og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria.

Kofi Annan

FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan fikk i februar den nær umulige oppgaven med å skape fred i Syria på vegne av FN og den arabiske liga. Siden har volden i landet ført til borgerkrig og så mange som 17.000 mennesker skal være drept.

Foto: ALI JAREKJI / Reuters

«Den russisk-iranske spesialutsendingen for beskyttelse av Bashar». Slik ble FN og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria, Kofi Annan, omtalt i en melding på Twitter denne uken.

Avsenderen er ikke alene i sin krasse kritikk av Kofi Annan. Møtene i Damaskus og Iran denne uken har utløst en bølge av hets mot spesialutsendingen på sosiale medier. Ytringene vitner om at tålmodigheten nærmer seg bristepunktet hos selv de mest fredelige aktivistene, og at de har liten tro på den nye fredsplanen Assad og Annan skal ha blitt enige om.

– Vi tok til gatene med oliven og blomster, men virkeligheten tvang oss til å bevæpne oss. Det er umulig å kreve at folket skal gi fra seg våpnene nå, sier en aktivist i Damaskus, som identifiserer seg som Ahmed al-Khatib, til nyhetsbyrået AFP.

Syria Damaskus demonstrasjon

Demonstranter samlet seg i en bydel i Damaskus tirsdag for å protestere mot presidenten Assad.

Foto: Reuters

President Bashar al-Assad skal ha foreslått å få en slutt på krigen i Syria ved å stagge volden skrittvis, gjennom å begynne med de mest voldsherjede distriktene. Hvordan Assad har tenkt til å gjennomføre denne planen er ikke kjent, men Annan vil diskutere forslaget med den syriske opposisjonen.

– FNs utsending er partisk

Til nyhetsbyrået AFP forteller derimot en aktivist i Hama at Annan er ferdig i syrernes øyne. Han mener det var en dårlig ide å utpeke den tidligere generalsekretæren til spesialutsending i utgangspunktet.

– Da vi først hørte at det var Annan som var utnevnt som spesialutsending ble vi opprørt fordi vi kjenner hans historie med Rwanda, Irak og andre land. Det han har gjort igjen og igjen er å gi politisk dekke til ledere som utfører massakre.

Bashar al-Haraki, medlem i Det syriske nasjonalrådet (SNC), er heller ikke nådig i sin beskrivelse av Kofi Annan til nyhetsbyrået AFP.

– Det er tydelig at FNs spesialutsending er partisk. Hva har han oppnådd? Intet, bortsett fra blod.

– Medskyldig i drap

Det syriske nasjonalrådet (SNC) reagerte med vantro da Kofi Annan satte seg på flyet til Teheran denne uken.

Syria Iran

FN og Den arabiske ligas spesialutsending Kofi Annan møtte tirsdag Iran's forhandlingsleder Saeed Jalili i Teheran. Den syriske opposisjonen er opprørt over at Annan har kontaktet regimet i Iran.

Foto: ATTA KENARE / Afp

– Vi var sjokkerte da han sa at Iran må involveres, når Iran er medskyldig i drap. Iran har bidratt med eksperter til å overvåke kommunikasjon helt fra starten av revolusjonen, og har siden sendt soldater, påpeker Bashar al-Haraki.

Kofi Annan møtte tirsdag Iran's forhandlingsleder Saeed Jalili i Teheran. Med seg hadde Annan resultatet fra møtet med President Bashar al-Assad i Damaskus på mandag. En ny fredsplan.

– Det er en risiko for at situasjonen i Syria kommer ut av kontroll og sprer seg i regionen, påpekte Annan i Teheran. Samme dag ble tre personer drept av syriske granater skutt inn i Libanon.

Russland endrer ikke ståsted

I Moskva fortsatte i dag den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov møtene med den syriske opposisjonen. Mandag troppet lederen for den nasjonale komiteen for demokratisk endring, Michel Kilo, opp i russernes hovedstad. I dag var turen kommet til Det syriske nasjonalrådet (SNC).

Russland Syria Lavrov opposisjonen

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov ønsker delegasjonen fra Det syriske nasjonalrådet (SNC) velkommen til Moskva. Etter møtet ble det klart at Russland ikke har endret standpunkt til konflikten siden et tilsvarende møte for ett år siden.

Foto: Misha Japaridze / Ap

Russland og Iran er Syrias viktigste allierte, og de to landene har siden konflikten startet for 16 måneder siden stått last og brast med Assad. De siste dagene har det kommet meldinger som tyder på at Russland er i ferd med å miste tålmodigheten med Assad-regimet, men Burhan Ghalioun i Det syriske nasjonalrådet (SNC) var ikke optimistisk etter møtet i dag.

– Vi ser ingen utvikling i Russlands posisjon i saken. Jeg var her for ett år siden, og de har ikke endret ståsted, sa Burhan Ghalioun i Det syriske nasjonalrådet (SNC).

Gruppen lyktes ikke i forsøket på å overtale Lavrov til å støtte kravet om at president Bashar al-Assad må trekke seg.

– Det kommer ikke på tale med noen løsning før Assad gir fra seg makten, understreket ledren i SNC, Abdel Basset Sida, etter møtet i det russiske utenriksdepartementet.

Abdel Basset Sayda

Lederen i Det syriske nasjonalrådet, Abdel Basset Sida, var ikke optimistisk etter møtet i det russiske utenriksdepartementet i dag.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / Afp

Bitre på Kofi Annan

Inspirert av den arabiske våren strømmet syrere til gatene for å delta i fredelige demonstrasjoner i mars i fjor. Det likte president Bashar al-Assad dårlig og siden har 17.000 mennesker ifølge menneskerettsgrupper mistet livet i det som utviklet seg til å bli en borgerkrig.

Allerede i fjor advarte regimekritikeren Michel Kilo om at president Bashar al-Assad hadde planen klar da opprøret mot myndighetene startet. Den skal ha vært å presse aktivistene til å bevæpne seg, noe Assad har lykkes med.

At den forhatte presidenten stadig får bli i Damaskus og delta i nye møter med Kofi Annan, provoserer opposisjonen enormt. De kritiserer Kofi Annan for å likestille ofre med overgriper i konflikten.

– Annan snakker om den væpnede opposisjonen, mens det er regimets mafia som angriper folk, sier aktivisten under navnet Ahmed al-Khatib til nyhetsbyrået AFP.

Han er også sterkt kritisk til å involvere Assad-regimets nære allierte i det internasjonale arbeidet. Syria og Iran har hatt et spesielt sterkt forhold etter at Syria som eneste arabiske land støttet Iran i krigen mot Irak som varte fra 1980 til 1988.

– Så lenge det internasjonale samfunnet er delt i synet på konflikten, hva kan Annan brukes til? spør Khatib.

Syria offer

En mor holder bildet av sin avdøde sønn. Han skal ha blitt drept da regjeringsstyrker angrep landsbyen Kfar Sijna. Hans to sønner på 1 og 2 år mistet også livet i angrepet.

Foto: LO / Afp

En nær umulig oppgave

FNs spesialutsending Kofi Annan fikk tidligere i år grønt lys for sin sekspunktsplan for å få slutt på volden i Syria fra både president Bashar al-Assad og opposisjonen i Syria. Den gikk blant annet ut på å forplikte partene til dialog om en overgang til et demokratisk styre i landet.

Planen forutsatte også at det ble en umiddelbar stans i voldsbruken gjennom en våpenhvile som skulle overvåkes av FNs observatører. Internasjonale hjelpeorganisasjoner skulle trygt få frakte nødhjelp inn til de krigsherjede områdene, og syriske myndigheter lovet å starte tilbaketrekking av styrker fra befolkede områder.

– Selv den minst politiske delen av Annans plan, som omhandler humanitær hjelp, har ikke blitt iverksatt. Det er folk i Syria som lever under verre forhold nå enn man gjorde i steinalderen, sier Khatib.

Annan makter ikke å takle Assad

Syria skadd barn

Konflikten i Syria truer freden i regionen. Dette barnet havnet på sykehus i landsbyen Qobayat nord i Libanon i helgen, etter at syriske granater ble skutt inn i Libanon.

Foto: STRINGER / Reuters

Shadi Hamid ved Brookings Doha Centre er ekspert på Syria og sier til nyhetsbyrået AFP at FN ikke har vært harde nok med regimet i Damaskus.

– Det er tydelig at Annan ikke er rett person til dette. Han er ikke i stand til å sette hardt mot hardt i arbeidet med Assad-regimet, sier Shadi Hamid.

Hamid mener Annans diplomatiske ferdigheter er tilstrekkelige i enkelte sammenhenger, men at Syria helt tydelig ikke er blant disse.

– Han mangler ferdighetene som er nødvendige i Syria nå, sier Hamid.

Det er ventet at Kofi Annan i dag vil presentere resultatene av sine samtaler med ledere i Syria, Iran og Irak for FNs sikkerhetsråd.

SISTE NYTT

Siste nytt