Hopp til innhold

– Vi fant opp fascismen, kristelig-demokratene, Berlusconi. Nå har vi til og med funnet opp Grillo

Oppgitthet preger reaksjonene i Italia etter at valget ikke ga noe klart svar på hvem som skal styre landet fremover.

Beppe Grillo og Roberto D Alimonte

Beppe Grillo (det store bildet) har sjokkert det etablerte Italia. Professor Roberto D'Alimonte setter ham i historisk perspektiv.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / AFP/Twitter

«Ikke-partiet» Fem stjerners-bevegelsen til komikeren Beppe Grillo er Italias største parti etter valget med 25,55 prosent av stemmene ved valget til annetkammeret i nasjonalforsamlingen.

Samtidig har ikke sentrum-venstrealliansen til Pier Luigi Bersani sikret seg nok plasser i Senatet til å kunne danne noen styringsdyktig regjering.

For første gang i Italias moderne historie er det forskjellig flertall i Senatet og annetkammeret.

Roberto D'Alimonte, professor ved Luiss-universitetet i Roma, er en dem som er oppgitt over resultatet.

– Vi fant opp fascismen, kristeligdemokratene, Berlusconi. Nå har vi til og med funnet opp Grillo, skriver han på sin twitterkonto.

Artikkelen fortsetter under tabellen

Resultater valg i Italia februar 2013

Blokker/partier

Leder

Senatet

Annetkammeret

Sentrum-venstre 

Pier Luigi Bersani

31,60%

29,53%

Konservative

Silvio Berlusconi

30,66%

29,13%

Fem stjerner-bevegelsen

Beppe Grillo

23,79%

25,55%

Sentrumsblokken

Mario Monti

9,13%

10,54%

Valgdeltagelse 75,16%

 

 

 

Oppgitt stemning etter valget

Blant folk i gatene i Italia var stemningen oppgitt etter valget.

Pier Luigi Bersani

Sentrum-venstrealliansens leder Pier Luigi Bersani (her på vei til valglokalet søndag) vil trolig få oppdrag å prøve å danne en regjering.

Foto: ALBERTO LINGRIA / Afp

– Jeg vil ikke vite resultatet. Jeg bryr meg ikke, så fort jeg har tatt eksamen drar jeg herfra. Jeg skal prøve å flytte til Brasil. Det som blir her kommer til å få mange problemer. Jeg velger å løpe min vei, sier den 23 år gamle økonomistudenten Leon Sabatella til nyhetsbyrået Reuters.

– Vi er deprimert. Vi skal alle emigrere til Irland. Det er for mye uvitenhet i dette landet. 25 prosent stemte på en komiker og en fjerdedel til på en annen komiker. Det er tilbakeslag for vårt internasjonale rykte. Det ser ut til at vi ikke bryr oss i det hele tatt, sier Piero Piperno, en annen 23-årig student i Roma.

De to unge får følge av en mer voksen kvinne, som tror at til og med kriserammede Spania har mer å tilby enn dagens Italia.

– Vi er i en fullstendig krise. De har brakt oss i den verste situasjonen siden 2. verdenskrig. Det er motbydelig. Jeg skal flytte til Tenerife, sier den 42 år gamle bygningsarbeideren Isabella Doltavilla til Reuters.

Reagerer mot innstramningspolitikken

Både Fem stjerners-bevegelsen til Beppe Grillo og de konservative under Silvio Berlusconi har i valgkampen kritisert innstramningspolitikken til avgående statsminister Mario Monti.

– Valget er en avvisning av politikken til Mario Monti. Dette tyder ikke bra for de som vil fortsette innstramningspolitikken, sier den amerikanske professoren i økonomi Jeffrey Bergstrand.

Sentrum-venstrealliansen fikk et knapt flertall i annetkammeret. Dermed får alliansens leder Pier Luigi Bersani trolig i oppgave å prøve å danne en styringsdyktig regjering.

Laveste oppslutning siden krigen

Oppslutningen ved valget var den klart laveste ved noe parlamentsvalg i Italia siden 2. verdenskrig.

Forrige valg, i 2008, hadde den laveste oppslutningen siden krigen og ved årets valg hadde deltagelsen falt med fem prosentpoeng.

Noe av grunnen skyldtes trolig dårlig vær i deler av Italia valgdagen, ettersom årets valg er det første parlamentsvalget i Italia siden krigen som arrangeres om vinteren.

Kan bli gresk løsning

Flere kommentarer spekulerer allerede i at Italia kan gjøre som Hellas i fjor og arrangere raskt nyvalg.

I Hellas førte valget 6. mai i fjor ikke til noe klart resultat, og det ble arrangert nytt valg allerede seks uker senere, den 17. juni.

Der fikk Nytt Demokrati klar fremgang og resultatet er at Antonis Samaras kunne danne en regjering som tilsynelatende styrer sikkert.

Professor i statsvitenskap ved det amerikanske universitetet i Roma, James Watson, tror på nyvalg i allerede i vår.

Ekspertene som tror på nyvalg for følge av folk i gatene.

– Vi kommer til å stemme igjen med en gang. Jeg vil bare ha en rettferdig regjering, sier bygningsarbeideren Isabella Doltavilla.

SISTE NYTT

Siste nytt