NRK Meny
Normal

Obama vil beholde soldater i Afghanistan

Etter planen skulle nesten alle amerikanske soldater hentes hjem fra Afghanistan innen 2017. Nå utsetter USA tilbaketrekkingen på grunn av den urolige situasjonen i landet.

USA-OBAMA/ President Barack Obama delivers remarks at the event to celebrate the 50th anniversary of the National Foundation on the Arts

USAs president Barack Obama vil i dag kunngjøre sin nye plan for det amerkanske bidraget i Afghanistan

Foto: YURI GRIPAS / Reuters

Ifølge avisen The New York Times vil USAs president Barack Obama i løpet av dagen redegjøre for de nye planene om å forlenge oppdraget i Afghanistan.

Planene innebærer at den amerikanske styrken som på nåværende tidspunkt består av 9800 soldater, vil fortsette å operere i Afghanistan gjennom store deler av 2016. Deretter skal styrken reduseres til rundt 5500 soldater, oppgir et medlem av Obama-administrasjonen til avisen.

Dersom opplysningene stemmer, bryter presidenten løftet om å hente hjem alle amerikanske styrker fra Afghanistan før han forlater Det hvite hus i 2017.

Sikkerhetssituasjon blir verre

Den amerikanske tilstedeværelsen i Afghanistan har vart i 14 år. De siste årene har oppdraget i hovedsak vært å trene opp afghanske sikkerhetsstyrker, men de amerikanske soldatene har også deltatt aktivt i krigføringen mot Taliban og andre opprørsgrupper.

Sikkerhetssituasjonen i landet er verre enn på lenge og opprørerne sprer seg over et større område enn på noe tidspunkt siden 2001.

Forrige måned tok Taliban kontrollen over Kunduz og beholdt den i mer enn to uker før afghanske styrker, med støtte fra amerikanske stryker, gjenvant kontrollen. USA har fått massiv kritikk etter at et sykehus drevet av Leger uten grenser ble truffet i et amerikansk angrep.

Afghanistan

En amerikansk soldat patruljerer gatene i Asad Abab i februar 2010

Foto: Alexis Ramos / Afp

Sterkt press

Men allerede før disse hendelsene var Obama-administrasjonen under press både fra forsvaret, Kongressen og den afghanske regjeringen, om å oppgi planene om å redusere den amerikanske styrken i Afghanistan.

I henhold til den opprinnelige planen skulle det ved starten av 2017 bare være 1000 soldater fortsette å være stasjonert på den amerikanske ambassaden i Kabul. Nå vil imidlertid 5500 amerikanere fortsette å operere på de tre basene i Bagram, Kandahar og Jalalabad.

Etter vurderinger gjort av det amerikanske forsvaret, skal styrken på 5500 soldater i kombinasjon med NATO-styrkene som fremdeles opererer i Afghanistan, være tilstrekkelig for å kunne fortsette trenings- og antiterroroppdragene i landet.

Ifølge de offisielle kildene som The New York Times har vært i kontakt med, vil den nye planen koste amerikanerne 4,6 milliarder dollar mer i året.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt