NRK Meny
Normal

Nord-Korea truer FN med militær reaksjon

Nord-Korea truer med militær aksjon om FN fordømmer regimet for senkingen av et sørkoreansk marinefartøy.

Sin Son-ho

Nord-Koreas FN-ambassadør Sin Son-ho krever at nordkoreanske granskere må få besøke stedet der skipet Cheonan ble senket.

Foto: Osamu Honda / AP

– Vi ønsker ikke at Sikkerhetsrådet tar skritt som provoserer oss, sa Nord-Koreas FN-ambassadør Sin Son-ho på en pressekonferanse i New York tirsdag.

Han sa at dersom Sikkerhetsrådet vedtar tiltak mot Nord-Korea, vil oppfølgingsaksjoner bli gjennomført av landets væpnede styrker.

Son-ho krevde samtidig at nordkoreanske granskere måtte få besøke stedet der skipet Cheonan ble senket av en torpedo nær grensa mellom de to koreaene i mars.

– Hvis Sør-Korea ikke har noe å skjule, er det ingen grunn til at de ikke skal akseptere vår inspeksjonsgruppe, sier han til AFP.

– Provoserende

Myndighetene i USA sier at Nord-Koreas trussel om millitær aksjon føyer seg inn i rekken av landets provoserende oppførsel det siste året.

– Det høres ut som den samme typen provoserende oppførsel som dessverre har karakterisert Nord-Korea siden tidlig i 2009, sier talsmann Philip Crowley i det amerikanske utenriksdepartementet til AFP.

Har advart tidligere

Nord-Korea har kontant avvist at de sto bak senkingen av skipet, som kostet 46 sørkoreanske marinegaster livet.

Landet har også tidligere advart FN mot å diskutere torpedoangrepet uten at de får innsyn i bevisene.

I forrige uke sa representanter for myndighetene i Nord-Korea at konsekvensene vil bli enorme dersom resultatene fra den ensidige etterforskningen kommer på FNs agenda.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt