Putin-motstander unnskylder bannskap og telefonutskjelling

En av statsminister Vladimir Putins sterkeste utfordrere, Boris Nemtsov, bannet og skjelte ut sine opposisjonskollegaer i en telefonsamtale som et russisk nettsted har publisert. Nå ber han om unnskyldning og maner til kamp mot Putin.

Boris Nemtsov

Tidligere visestatsminister Boris Nemtsov har bannet og snakket nedsettende i telefonen.

Foto: GRIGORY DUKOR / Reuters

Bare dager før den store massemønstringen mot valgfusket i Moskva avslørte en Kreml-vennlig nettavis de private telefonsamtalene til Boris Nemtsov, som er en av drivkreftene bak demonstrasjonene mot Vladimir Putin.

«Avskum»

På nettstedet lifenews.ru, som delvis eies av Putin-venn Jurij Kovaltsjuk, kan alle høre hvordan opposisjonspolitikeren bruker det groveste russiske gatespråk når han snakker med sine politiske våpenfeller.

Men verre er det nok at Nemtsov, ifølge de offentliggjorte og ulovlig avlyttede telefonsamtalene, skal ha snakket nedsettende om demonstrantene som risikerte å bli banket opp og arrestert like etter dumavalget 4. desember.

På opptakene nevner 52-åringen flere navngitte opposisjonelle aktivister, der han blant annet kaller miljøforkjemperen Evgenia Chirikova for avskum, ifølge The Moscow Times.

– Gjorde en feil

Nemtsov selv mener dette er et forsøk på å splitte opposisjonen og vurdere nå å saksøke nettstedet, skriver avisen. Han har nå bedt om unnskyldning for sin språkbruk.

– Jeg gjorde en feil og må huske på å kontrollere følelsene mine og passe på hva jeg sier, også på telefonen, sier Nemtsov.

På en TV-program i går tok Chirikova imot unnskyldningen.

– Dette er ikke tiden for å krangle, sa hun på det direktesendte programmet.

Unge russere i bresjen

Den avlyttede telefonsamtalen er trolig fra 10. desember, bare dager før den forrige store protestdemonstrasjonen der muligens så mange som 60.0000 moskovitter marsjerte ut i gatene og demonstrerte mot det de mener er valgfusk.

Det er særlig russisk ungdom som hever sine røster i protest mot valgfusket ved dumavalget 4. desember, og en meningsmåling viser nå at 55 prosent av russerne ville ha utvandret til Vesten hvis de hadde kunnet.

Den neste stormønstringen er varslet på julaften og Nemtsov og Chirikova blir regnet som to av flere initiativtakere til demonstrasjonen.

SISTE NYTT

Siste nytt