Innvandrer iført niqab nektet språkopplæring

Den muslimske kvinnen nektet å ta av seg niqaben under fransktimer ved et offentlig språksenter. Da måtte hun pent nødt å forlate skolen.

Niqab

Illustrasjon av plagget niqab. En egyptisk kvinne ble nektet språkundervisning så lenge hun bar det heldekkende plagget.

Foto: Fred Ernst / Scanpix/AP

Den regjeringsstøttede språkklassen for innvandrere i Montreal i Canada gjorde det klart at hun var uønsket så lenge hun bar den heldekkende og svært anonymiserende drakten.

Quebecs regjering har ingen intensjoner om å inngå kompromiss etter hendelsen, forteller immigrasjonsminister Yolande James.

– Du har foretatt et valg om å komme til Quebec, og du er velkommen. Immigrasjon er et pluss for samfunnet, men stedets verdier må respekteres, og jeg minner om at majoriteten støtter disse verdiene, sier hun.

– Må vise ansiktet

Innvandrer og språkstudent Naïma Atef Amed har nå sendt inn en klage til en menneskerettskommité i Canada etter hendelsen.

Førsteminister i provinsen Quebec, Jean Charest, mener skolen har handlet rett.

– Personer som ønsker å motta og ta i bruk offentlige tjenester, skal vise ansiktene sine, sier han.

Potensielle innvandrere til Quebec blir bedt om å underskrive en kontrakt for å vise morale forpliktelser til stedets verdier, inkludert sekularisme, likhet mellom kjønnene og respekt for den frankofone majoriteten

Jean Charest

Les om den muslimske motebloggeren Imaan Ali: - Er ikke galt å være vakker

Ville stå med ryggen til klassen

Amed, som opprinnelig er fra Egypt, sier i et intervju med CBC News at hun bærer plagget av religiøse grunner, og føler at hun er blitt behandlet urettferdig. Flere muslimske grupper har imidlertid uttrykt støtte til Quebecs regjering.

De mener hun har opptrådt urimelig i sine krav. Amed skal blant annet ha bedt om å få stå med ryggen til klassen under muntlige presentasjoner.

Immigrasjonsmyndighetene i provinsen har nå fått meldinger om at Amed skal ha fått plass i en annen språkklasse ved et annet offentlig senter i Montreal som skal ha godkjent at hun bærer niqab i klassen.

– Regjeringen gjør for mye

Provinsen ønsker å ta ytterligere steg for å unngå lignende situasjoner i framtiden.

Nye undersøkelser har vist at en majoritet av innbygggerne mener regjeringen har gjort for mye for å legge ting til rette for minoritetene.

Les mer: Dette skal bort i Egypt
Les også: Dette skal bort i Egypt
Se: Stoltenberg vil ikke ha hijabforbud i skolen

Tabellen under viser brukere av burka og niqab i noen land i Europa:

Bruk av burka/niqab i Europa

Noen utvalgte land

Nederland

Sverige

Danmark

Antall brukere av burka/niqab

400

100

150

 

Antall muslimske kvinner i alt

450.000

150.000

100.000

 

Antall brukere i prosent

0,09 %

0,03 %

0,15 %

 

SISTE NYTT

Siste nytt