Hopp til innhold

Minst 25 omkom i gruvekollaps i USA

Minst 25 arbeidere har mistet livet i den verste gruveulykken i USA på flere tiår, opplyser selskapet som driver kullgruva.

Video Flere døde i gruvekollaps i USA

Minst 20 ambulanser og tre helikoptre deltok i redningsarbeidet mandag, i tillegg til en rekke lokale brannmenn og frivillige.

Ulykken inntraff mandag da store mengder metangass eksploderte i gruva Upper Big Branch i Montcoal i Raleigh County, som ligger i delstaten West Virginia. Gruva kollapset etter eksplosjonen.

Redningsmannskapene har hittil funnet 25 døde gruvearbeidere, og søker videre etter fire personer som er savnet.

– Dette er fortsatt en redningsoperasjon. Vi kan ikke gi opp håpet ennå, sier Kevin Stricklin ved det amerikanske kontoret for gruvesikkerhet tirsdag.

Gruva drives av selskapet Massey Energy, som er den fjerde største kullprodusenten i USA.

Selskapet opplyser at gruva har to såkalte nødrom med forsyninger av mat, vann og luft til fire dager. Håpet er nå at de savnede har klart å ta seg inn i disse rommene.

Farlig

Redningsarbeidet er svært vanskelig, og natt til tirsdag måtte redningsmannskapene trekke seg tilbake fordi metangass og røyk gjorde det for farlig å fortsette søket etter savnede.

Den høye konsentrasjonen av gass kan tyde på at det har vært enda en eksplosjon, mener Stricklin.

Mandagens ulykke er den verste i sitt slag siden 1984, da 27 gruvearbeidere omkom i en gruvebrann i Utah.

– Vi ønsker å forsikre familiene til gruvearbeiderne om at vi gjør alt som står i vår makt for å lokalisere og redde de savnede, sier Massey Energys toppsjef Don Blankenship.

Massey eier gruva gjennom datterselskapet Performance Coal.

Obama kondolerer

Guvernøren i West Virginia, Joe Manchin sier at nyheten om gruvekollapsen er «fryktelig», og at tankene hans går til de pårørende.

– Jeg vil at de familiene som fortsatt venter på nytt om sine kjære, skal vite at vi gjør alt vi kan for å få gruvearbeiderne ut så fort og så sikkert som mulig, sier Manchin i en uttalelse på sin nettside.

President Barack Obama kondolerer til familiene til arbeiderne som omkom i eksplosjonen. Han sier at myndighetene i USA står klare til å hjelpe.

– De føderale myndighetene står klare til å bistå med den hjelpen som trengs i redningsarbeidet, sier han, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Mange ulykker

I januar 2006 mistet tolv gruvearbeidere livet i en gruveulykke i en kullgruve i West Virginia. En eksplosjon førte til at gruvearbeiderne ble stengt inne i 40 timer 80 meter under bakken. Én arbeider overlevde ulykken.

Den verste gruvelykken i USAs historie fant sted i 1907 da 362 gruvearbeidere omkom i en eksplosjon, også det i West Virginia.

SISTE NYTT

Siste nytt