– Kollisjonen var voldsom

To passasjertog frontkolliderte. Hittil er 18 døde passasjerer hentet ut av togvrakene, opplyser lokale myndigheter.

Person skadet i togulykke i Belgia 15.februar 2010

Flere personer er skadet i ulykken, og redningsmannskapene opplyser at de må foreta amputasjoner på stedet for å redde folk ut fra vraket.

Foto: EEN
Togulykke Belgia

De to togene kjørte rett i hverandre, og ifølge vitner var det en voldsom kollisjon.

Foto: EEN

To passasjertog med pendlere på vei til Brussel i Belgia i morgenrushet, frontkolliderte mandag morgen. Ifølge offisielle tall skal 18 personer, 15 menn og tre kvinner, være døde og 11 personer være alvorlig skadd i ulykken.

Ifølge NRKs medarbeider i Brussel, Lars Sigurd Sunnanå, skjedde kollisjonen da ett tog var på vei ut av stasjonen, mens det andre var på vei inn på samme stasjon.

Ifølge en talskvinne for den belgiske jernbanen skal kollisjonen ha skjedd ved Halle, sydvest for hovedstaden, rundt klokken 08.30.

– Kollisjonen var voldsom, toget bremset ikke i det hele tatt før sammenstøtet. Vognene ligger hulter i bulter og mange av passasjerene er i sjokk, sier en anonym passasjer til tv-selskapet RTL TV.

Video nsps_upload_2010_2_15_12_7_29_1842.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NETT-TV: Minst 10 skal være døde etter en frontkollisjon mellom to pendlertog i Halle i Belgia.

– Jeg var veldig heldig. Det var andre mennesker i vogna som var i en mye verre forfatning, sier et annet øyenvitne til tv-kanalen VRT.

Amputerer på stedet

– Dette er en svart dag for Flandern, sier statsminister i den belgiske delstaten, Kris Peeters.

Lokalt politi skal også ha fortalt det tyske nyhetsbyrået German Press Agency at det også skal være mange hardt skadde passasjerer.

– Togene var tettpakket siden dette skjedde i morgenrushet. Hvor mange som var om bord, vet vi ikke. Tallet på drepte vil nok stige utover dagen, tror Sunnanå som sier redningsarbeidet er utfordrende.

– Det er komplisert og tungt å trekke to tog fra hverandre. Det tar tid å få organisert og reddet folk i en sånn situasjon.

Nyhetsbyrået AFP rapporterer at redningsmannskaper må utføre amputasjoner på skadde mens de ennå befinner seg i vognene.

Kjørte på rødt

Årsaken til ulykken er ikke kjent, men ifølge avisen Standaard skal det ene toget ha kjørt på rødt lys før ulykken.

Alle jernbanelinjer i området, inklusive hurtigtoglinjen mellom Brussel og Paris, er stanset resten av dagene. Passasjerene blir bedt om å finne alternative transportmidler.

Eurostarlinjen mellom Brussel og London er også kansellert.

Kartlegger nordmenn

Den norske ambassaden i Brussel sier til NRK at de har kontaktet belgiske myndigheter for å få klarhet i om det fantes nordmenn om bord i ulykkestogene.

Ambassaden sier at de så langt ikke har indikasjoner på at dette er tilfelle.

Det siste tiåret har Belgia blitt rammet av flere alvorlige togulykker.
I 2008 ble 40 mennesker skadet da et passasjertog som kjørte i feil retning kolliderte med et godstog i Hermalle-sous-Huy i det sentrale Belgia.

I mars 2001 frontkolliderte to passasjertog i Pecrot øst for Brussel. Åtte mennesker mistet livet og 12 ble skadet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt