– Vi vil ikke tillate provokatører

Russlands president Dimitrij Medvedev slår ned på det han kaller uakseptable forsøk på å manipulere russerne og advarer mot utenlandsk innblanding i russisk politikk.

Russlands president Dimitrij Medvedev

Det har vært store protester mot russiske myndigheter etter valget tidligere denne måneden. Flere tusen russere har deltatt i demonstrasjoner mot det de mener var valgfusk, og Russlands president Dimitrij Medvedev gikk til angrep på kritikerne da han talte til folket i dag.

Foto: YURI KADOBNOV / Afp

Medvedev talte til det russiske folk i sin årlige tale om nasjonens tilstand i dag.

Han var ikke nådig mot kritikerne av valggjennomføringen.

– Forsøk på å manipulere russiske borgere og villede dem er uakseptabelt. Vi vil ikke tillate provokatører og ekstremister å trekke samfunnet i deres retning, sa han.

– Vil ikke ha utenlandsk innblanding

– Vi vil ikke tillate utenlandsk innblanding i våre indre anliggender, fortsatte han.

Det har vært store demonstrasjoner mot gjennomføringen av dumavalget i Russland 4. desember. Flere tusen russere har deltatt i demonstrasjoner mot det de mener var valgfusk.

Den uavhengige observatørgruppen Golos mottok 5300 klager på brudd på valgloven. Det ble meldt om velgere som var blitt busset fra valglokale til valglokale, opposisjonelle nettsider som ble stengt av myndighetene og valgobservatører som ble jaget vekk.

Også fra utenlandsk hold har det kommet kritikk. USAs utenriksminister sa få dager etter valget at bekymringene hun hadde for det russiske valget, var velfunderte.

– Vi støtter det russiske folks rettigheter og ønske om å gjøre fremskritt og skaffe seg en bedre fremtid, sa Clinton.

Det falt ikke i god jord hos Russlands statsminister Vladimir Putin, som beskyldte henne for å ha oppmuntret demonstrasjonene.

Foreslår politisk reform

Én politisk reform foreslo Medvedev likevel i dag i sin siste store tale til nasjonen som president. Han foreslår at guvernørene i regionene igjen skal velges.

– Jeg foreslår en omfattende reform av vårt politiske system. Vi må gi alle aktive borgere den juridiske muligheten til å delta i det politiske liv, sa Medvedev.

Han legger dermed opp til en endring av daværende president Vladimir Putins beslutning fra 2004, da valg av guvernører ble opphevet. Putin innførte i stedet ordningen at guvernørene skulle utpekes av presidenten.

SISTE NYTT

Siste nytt