Omstridt kirke i USA får demonstrere ved begravelser

Det omstridte og ofte utskjelte kirkesamfunnet Westboro Baptist Church får fortsette med hatdemonstrasjoner under begravelser av falne soldater.

Westboro Baptist Church protesterer utenfor Supreme Court

Medlemmer av Westboro Baptist Church protesterte utenfor høyesterettsbygningen i Washington DC, mens ytringsfrihetsrettsaken mellom Snyder og Phelps pågikk.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / Afp

Jon Gelius

Høyesterett i Washington avsa onsdag kjennelse for at Westboro baptistkirke må få lov til å holde demonstrasjoner under begravelser av falne soldater.

Albert Snyder

Albert Snyder

Foto: Ann Foster / Ap

Den homofiendtlige amerikanske kirken ble saksøkt av faren til 20 år gamle marinesoldaten Matthew Snyder, som ble drept i Irak i mars 2006.

Albert Snyder opplevde det som dypt krenkende at medlemmer av kirken dukket opp i sønnens begravelse og forstyrret seremonien med tilrop, sang og plakater der det sto «Takk Gud for døde soldater» og «Dere havner i helvete».

I 2007 ble kirken og tre av lederne dømt til å betale Snyder-familien nesten 11 millioner dollar for å ha påført familien følelsesmessige lidelser. Saken ble anket til høyesterett.

HØR REPORTASJEN TIL USA-KORRESPONDENT JON GELIUS

Loven på kirkens side

I høyesterett derimot gav et overveldende flertall, 8 mot 1, den omstridte menigheten støtte i sin rett til å ytre seg, også i tilknytning til begravelser.

I kjennelsen står det at retten til dette er forankret i amerikansk grunnlov.

USA som nasjon har valgt å beskytte selv sårende tale og ytringer for ikke å kvele en offentlig debatt. Derfor må vi også gi vern til menigheten (Westboro Baptist Church) for deres måte å fremme sine synspunkter på.

US Supreme Court / NRK

For familien til den drepte Irak-soldaten oppleves dommen i høyesterett som et slag. De hadde håpet at landets øverste dommere skulle ha vernet begravelser mot politiske demonstrasjoner.

– Det unner jeg ingen familie å oppleve. Alt vi ville var å begrave Matt med verdighet og respekt, sier Snyder.

Skal firedoble antall protester

Margie J. Phelps, juridisk rådgiver for kirken og datter av lederen pastor Fred Phelps, opplever dommen som en inspirasjon til å fortsette aksjonene.

Menigheten vil "firedoble" antallet protester i kjølvannet av rettsavgjørelsen, melder ABC News.

Den kontroversielle menigheten nekter altså å slutte å oppsøke soldatbegravelser. Men den siste tiden er de blitt møtt av motdemonstranter under sine aksjoner.

Veteransoldater har alliert seg med lokale motorsykkelgrupper som stiller opp for å overdøve menighetens sang og tilrop ved å ruse med motorene.

Med loven på sin side, er det nå lite den amerikanske befolkningen kan gjøre for å stoppe hat-demonstrasjonene.

Hyllet Arizona-drapene

Baptistpastor Fred Phelps står i spissen for Westboro Baptist Church

Fred Phelps, leder i Westboro Baptist Church, mener USA er i moralsk forfall.

Foto: CHARLIE RIEDEL / AP

Fred Phelps, lederen av den svært kontroversielle menigheten, publiserte i januar en video der han takker Gud for drapene i Tuscon, Arizona.

Se videoen på YouTube (NRK tar ikke ansvar for innhold på eksterne sider)

– Gud sendte skyteren for å hevne seg på denne onde verden. Dette er guds ultimatum, hevder Fred Phelps i videoen.

Kirken vakte avsky og skapte stor motstand blant den amerikanske befolkningen, da de annonserte at de skulle demonstrere utenfor ofrenes begravelser - også under begravelsen til ni år gamle Christina Green.

Westboro Baptist Church vraket derimot disse planene i bytte mot sendetid på radiostasjoner i Phoenix og Toronto.

På nettsidene deres «GodhatesAmerica.com» kan man finne flere hatsider mot mange grupper og mot de fleste land i verden. Blant annet mot Norge, på siden «God hates Norway» (Gud hater Norge).

Her sprer de hatefulle budskap mot blant annet Obama, mot homofile, jøder, katolikker, evangeliske kristne, islam og hinduisme.

SISTE NYTT

Siste nytt